ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2019, 22:53
ΚΟΣΜΟΣ

«Nέες δριμύτατες» κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, που μπορεί να διαρκέσουν «για χρόνια» θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω των διαρκώς κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα έχουν στόχο και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στην Τεχεράνη», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο σε δημοσιογράφους.

Τα νέα τιμωρητικά μέτρα έρχονται μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν ανακοίνωσε ότι το νέο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τις νέες κυρώσεις εις βάρος του Ιράν θα κλειδώσει δεκάδες επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια ιρανικών περιουσιακών στοιχείων πιέζοντας περαιτέρω την Ισλαμική Δημοκρατία, στην τελευταία κίνηση στην σκακιέρα των εντάσεων Ουάσινγκτον – Τεχεράνης. 

Ο Μνούτσιν τόνισε ότι το διάταγμα βρισκόταν στο σχεδιασμό πριν από την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τις ιρανικές δυνάμεις, αλλά τα τιμωρητικά μέτρα αποτελούν επίσης απάντηση και σε αυτό, όπως και σε πρωτύτερες ενέργειες του Ιράν στον Κόλπο. 

Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις θα στοχοθετήσουν και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. 

«Θα περιλάβουμε» στον κατάλογο των κυρώσεων τον κύριο Ζαρίφ αργότερα αυτή την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι οχτώ υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης θα προστεθούν στην λίστα των προσώπων που θα τους επιβληθούν κυρώσεις.


Προειδοποιήσεις Ευρωπαίων

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία προειδοποίησαν επισήμως το Ιράν για τις σοβαρές συνέπειες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Τεχεράνη στην περίπτωση που περιορίσει τη συμμόρφωσή της προς την πυρηνική συμφωνία του 2015, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τρεις διπλωμάτες είπαν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία αυτή έκαναν διπλωματικό διάβημα στις 22 Ιουνίου. Οι δύο από αυτούς σημείωσαν ότι ο στόχος ήταν να προειδοποιηθεί το Ιράν ειδικά για την περίπτωση που άρει τη δέσμευσή του σε αυτήν τη συμφωνία.

Δεν είναι σαφές τι είδους συνέπειες θα αντιμετωπίσει το Ιράν.

Η Τεχεράνη διαμήνυσε ότι δεν θα δώσει στις ευρωπαϊκές δυνάμεις περισσότερο χρόνο, πέραν της 8ης Ιουλίου, για να διασώσουν στη συμφωνία αυτή. Απειλεί μάλιστα ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να την προστατεύσει από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters-/AFP/Sputnik/dpa

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back