ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Ντ. Τραμπ ενώπιον της Δικαιοσύνης

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Ο Ντ. Τραμπ ενώπιον της Δικαιοσύνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2023, 15:44
ΚΟΣΜΟΣ

Μια εξαιρετική στιγμή στην ιστορία των ΗΠΑ αναμένεται να εκτυλιχθεί την Τρίτη σε δικαστήριο του Μανχάταν: O Ντόναλντ Τραμπ θα εμφανιστεί ενώπιόν καθώς θα του απαγγελθούν κατηγορίες σχετικά με την καταβολή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Τραμπ, ο οποίος παραπέμφθηκε δύο φορές από την αμερικανική Βουλή αλλά δεν καταδικάστηκε ποτέ από την αμερικανική Γερουσία, θα γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος που θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες. Ο 45ος αρχιστράτηγος της χώρας θα συνοδεύεται από τη Μυστική Υπηρεσία από τον Πύργο Τραμπ στο δικαστήριο.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης είναι προετοιμασμένη για διαμαρτυρίες από υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι συμμερίζονται την πεποίθηση του πρώην προέδρου ότι το κατηγορητήριο του σώματος ενόρκων της Νέας Υόρκης -και τρεις ακόμη εκκρεμείς έρευνες- έχουν πολιτικά κίνητρα και αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της προσπάθειάς του να ξαναπάρει τον Λευκό Οίκο το 2024.

Ο Τραμπ, πρώην αστέρας των ριάλιτι, έχει ενισχύσει αυτή την αφήγηση προς πολιτικό του όφελος, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια δολάρια μετά την απαγγελία κατηγοριών με ισχυρισμούς περί «κυνηγιού μαγισσών». Επιτέθηκε προσωπικά στον εισαγγελέα του Μανχάταν, παρότρυνε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν και ισχυρίστηκε χωρίς αποδείξεις ότι ο δικαστής που προεδρεύει στην υπόθεση «με μισεί» - κάτι που ο ίδιος ο δικηγόρος του Τραμπ δήλωσε ότι δεν ισχύει.

Μέσα στη δικαστική αίθουσα του Μανχάταν, οι εισαγγελείς με επικεφαλής τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Άλβιν Μπραγκ, αναμένεται να αποσφραγίσουν το κατηγορητήριο που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από το σώμα ενόρκων. Τότε είναι που ο Τραμπ και οι συνήγοροι υπεράσπισής του θα πάρουν μια πρώτη γεύση από τις ακριβείς κατηγορίες εναντίον του.

Πάντως μια καταδίκη δεν θα εμπόδιζε τον Τραμπ να θέσει υποψηφιότητα ή να κερδίσει την προεδρία το 2024.

Με πληροφορίες από το AP



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back