ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπομπ Μενέντεζ ενεργούσε ως «ξένος πράκτορας»

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Ο Μπομπ Μενέντεζ  ενεργούσε ως «ξένος πράκτορας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2023, 01:07
ΚΟΣΜΟΣ

Οι εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση διαφθοράς κατά του Μπομπ Μενέντεζ απήγγειλαν την Πέμπτη νέα κατηγορία κατά του Δημοκρατικού γερουσιαστή των ΗΠΑ, κατηγορώντας τον για συμμετοχή σε συνωμοσία με σκοπό να ενεργεί ως ξένος πράκτορας για λογαριασμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Η νέα κατηγορία περιλαμβάνεται σε αναθεωρημένο κατηγορητήριο που κατατέθηκε εναντίον του γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες εναντίον του Μενέντεζ. Η δίκη του για τις κατηγορίες διαφθοράς θα αρχίσει τον Μάιο.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Μενέντεζ και η σύζυγός του, Ναντίν Μενέντεζ, δέχθηκαν ράβδους χρυσού και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να παρεμποδίσουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών για τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, καθώς και για να βοηθήσουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Μεταξύ 2018 και 2022, ο Μενέντεζ μαζί με τη σύζυγό του και άλλα άτομα «εσκεμμένα και εν γνώσει τους, συνωμότησαν, συνομοσπονδίασαν και συμφώνησαν να έχουν έναν δημόσιο αξιωματούχο, για παράδειγμα, τον Μπομπ Μενέντεζ, να ενεργεί ως πράκτορας ενός ξένου εντολέα, στην πραγματικότητα, της κυβέρνησης της Αιγύπτου και των Αιγυπτίων αξιωματούχων», αναφέρει το νέο κατηγορητήριο.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται επίσης ότι ο Μενέντεζ «παρείχε ευαίσθητες κυβερνητικές πληροφορίες των ΗΠΑ και έλαβε άλλα μέτρα που βοήθησαν κρυφά» την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ένας συγκατηγορούμενος του, ο Ουαέλ Χάνα, κανόνισε συναντήσεις μεταξύ του γερουσιαστή και Αιγύπτιων αξιωματούχων, οι οποίοι τον πίεζαν να υπογράψει τη στρατιωτική βοήθεια. Σε αντάλλαγμα ο επιχειρηματίας έβαλε τη Ναντίν Μενέντεζ στη μισθοδοσία μιας εταιρείας που ήλεγχε.

Ο γερουσιαστής έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις για την παραίτησή του και έχει δηλώσει αθώος για τις προηγούμενες κατηγορίες εναντίον του, όπως και η σύζυγός του, ο Χάνα και οι συγκατηγορούμενοί τους, οι επιχειρηματίες Χοσέ Ουρίμπε και Φρεντ Ντάιμπες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back