ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ κατηγορείται για δωροδοκία

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ κατηγορείται για δωροδοκία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2023, 20:22
ΚΟΣΜΟΣ

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ, και η σύζυγός του κατηγορούνται για αδικήματα δωροδοκίας που σχετίζονται με τη φερόμενη «διεφθαρμένη σχέση» με τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Η εισαγγελία των ΗΠΑ στο Μανχάταν τους κατηγορούμενους ότι δέχθηκαν δωροδοκίες χιλιάδων δολαρίων με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη και την επιρροή του Μενέντεζ ως γερουσιαστή για να επιδιώξουν να προστατεύσουν και να πλουτίσουν τους επιχειρηματίες και να ωφελήσουν την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν τις κατηγορίες εναντίον του 69χρονου Δημοκρατικού σχεδόν έξι χρόνια μετά την προηγούμενη ποινική υπόθεση εναντίον του που έληξε με αδιέξοδο των ενόρκων. Είπαν ότι σε έρευνα στο σπίτι του Μπομπ Μενέντεζ βρέθηκαν 100.000 δολάρια σε ράβδους χρυσού και 480.000 δολάρια σε κρυμμένα μετρητά.

Ο Μενέντεζ, πρόεδρος της σημαίνουσας Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν στο Νιου Τζέρσεϊ για αποδοχή ιδιωτικών πτήσεων, προεκλογικών συνεισφορών και άλλων δωροδοκιών από πλούσιο προστάτη με αντάλλαγμα επίσημες χάρες, αλλά η δίκη του 2017 έληξε σε αδιέξοδο των ενόρκων.

Βρίσκεται στη Γερουσία από το 2006.

Αυτός και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν τρεις κατηγορίες: συνωμοσία για διάπραξη δωροδοκίας, συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης με υπηρεσίες και συνωμοσία για εκβίαση.


Πίσω στο 2015

Η πολιτική καριέρα του Μενέντεζ φαινόταν ότι θα μπορούσε να τελειώσει το 2015, όταν ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στο Νιου Τζέρσεϊ του απήγγειλε κατηγορίες για πολλαπλές κατηγορίες σχετικά με χάρες που έκανε σε έναν φίλο του, τον δρα Σάλομον Μέλγκεν.

Ο Μενέντεζ κατηγορήθηκε ότι πίεσε κυβερνητικούς αξιωματούχους να επιλύσουν μια διαμάχη για την τιμολόγηση της Medicare υπέρ του Μέλγκεν, εξασφάλισε βίζες για τις φίλες του γιατρού και βοήθησε στην προστασία μιας σύμβασης που είχε συνάψει ο γιατρός για την προμήθεια εξοπλισμού λιμενικού ελέγχου στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο Μενέντεζ υποστήριζε πάντοτε την αθωότητά του. Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι οι προεκλογικές συνεισφορές και τα δώρα του Melgen -που περιλάμβαναν ταξίδια με το ιδιωτικό του τζετ σε θέρετρο στη Δομινικανή Δημοκρατία και διακοπές στο Παρίσι- ήταν δείγματα της μακροχρόνιας φιλίας τους και όχι δωροδοκίες.

Οι εισαγγελείς απέσυραν την υπόθεση αφού οι ένορκοι κατέληξαν σε αδιέξοδο τον Νοέμβριο του 2017 σχετικά με τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της δωροδοκίας, της απάτης και της συνωμοσίας, και ένας δικαστής απέρριψε ορισμένες κατηγορίες.


Οι πρώτες δηλώσεις

Ο Μενέντεζ δήλωσε ότι είχε κατηγορηθεί ψευδώς, αλλά «δεν θα παραιτηθεί» από το έργο του στη Γερουσία. Σε δήλωση κατηγόρησε τους εισαγγελείς ότι παραποίησαν «την κανονική εργασία ενός γραφείου του Κογκρέσου» και ότι έγραψαν «αυτές τις κατηγορίες όπως ήθελαν».

«Για χρόνια, δυνάμεις στο παρασκήνιο έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει να φιμώσουν τη φωνή μου και να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο», δήλωσε ο Μενέντεζ. «Από τότε που διέρρευσε αυτή η έρευνα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, υπήρξε μια ενεργή εκστρατεία λάσπης από ανώνυμες πηγές και υπονοούμενα για να δημιουργηθεί ένας αέρας ατασθαλίας εκεί που δεν υπάρχει».

Ο Ντέιβιντ Σέρτλερ, δικηγόρος της συζύγου του Μενέντεζ, Ναντίν, δήλωσε ότι «αρνείται οποιαδήποτε εγκληματική συμπεριφορά και θα αμφισβητήσει σθεναρά αυτές τις κατηγορίες στο δικαστήριο».

Με πληροφορίες από Reuters, AP



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back