ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νικητής και στο Νιου Χάμσαϊρ ο Τραμπ

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Νικητής και στο Νιου Χάμσαϊρ ο Τραμπ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2024, 10:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέκτησε τη νίκη στην προεδρική αναμέτρηση των Ρεπουμπλικανών στο Νιου Χάμσαϊρ την Τρίτη, πλησιάζοντας περισσότερο προς τη ρεβάνς του Νοεμβρίου με τον πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ακόμη και όταν η μόνη εναπομείνασα αντίπαλός του, η πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, υποσχέθηκε να πολεμήσει.

«Αυτή η κούρσα απέχει πολύ από το να τελειώσει», δήλωσε στους υποστηρικτές της σε ένα πάρτι μετά τις εκλογές στο Κόνκορντ, προκαλώντας τον Τραμπ να την αντιμετωπίσει σε ντιμπέιτ. «Είμαι μαχήτρια. Και είμαι μαχητική. Και τώρα είμαι η τελευταία που στέκεται απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ».

Στο δικό του πάρτι στη Νάσουα, ο Τραμπ άνοιξε την ομιλία του χλευάζοντας τη Χέιλι, αποκαλώντας την «απατεώνισσα». «Κάνει μια ομιλία σαν να κέρδισε. Δεν κέρδισε. Έχασε ... Είχε μια πολύ κακή νύχτα».

Με καταμετρημένο το 57% των αναμενόμενων ψήφων, σύμφωνα με την Edison Research, ο Τραμπ είχε άνετο προβάδισμα 54,4% έναντι 43,6%.

Η Χέιλι ήλπιζε ότι η μεγάλη ομάδα ανεξάρτητων ψηφοφόρων της βορειοανατολικής πολιτείας θα την οδηγούσε σε μια νίκη με ανατροπή που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την επιρροή του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Αντ' αυτού, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος Ρεπουμπλικανός που σάρωσε τις εσωκομματικές ψήφους τόσο στην Αϊόβα -όπου κέρδισε με διαφορά ρεκόρ πριν από οκτώ ημέρες- όσο και στο Νιου Χάμσαϊρ από το 1976, όταν οι δύο πολιτείες παγίωσαν την ιδιότητά τους ως οι πρώτες αναμετρήσεις για την ανάδειξη υποψηφίων.

Αν και το τελικό αποτέλεσμα είναι ακόμη ασαφές, θα ενισχύσει τις εκκλήσεις ορισμένων Ρεπουμπλικανών να αποχωρήσει η Χέιλι, ώστε το κόμμα να συσπειρωθεί πίσω από τον Τραμπ. 

Η επόμενη εσωκομματική αναμέτρηση είναι προγραμματισμένη για τις 24 Φεβρουαρίου στη Νότια Καρολίνα, όπου η Χέιλι γεννήθηκε και υπηρέτησε δύο θητείες ως κυβερνήτης. Παρά τους δεσμούς της, ωστόσο, ο Τραμπ έχει συγκεντρώσει υποστηρικτές από τα περισσότερα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων της πολιτείας και οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να προηγείται με μεγάλη διαφορά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back