ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σαρωτική νίκη Τραμπ στην Αϊόβα

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Σαρωτική νίκη Τραμπ στην Αϊόβα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2024, 09:50
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε μια ηχηρή νίκη στην πρώτη προεδρική αναμέτρηση των Ρεπουμπλικανών για το 2024 στην Αϊόβα τη Δευτέρα, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του στο κόμμα, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει δεκάδες ποινικές κατηγορίες, καθώς επιδιώκει μια ρεβάνς με τον πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, 45 ετών, τερμάτισε αρκετά πίσω στη δεύτερη θέση, εκτοπίζοντας την πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, 51 ετών, καθώς δίνουν μάχη για να αναδειχθούν ως η κύρια εναλλακτική λύση στον Τραμπ.

Ο 77χρονος Τραμπ κέρδισε με πρωτοφανή διαφορά στις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα, ενισχύοντας την άποψή του ότι η υποψηφιότητά του είναι δεδομένη, δεδομένου του τεράστιου προβάδισματός του στις εθνικές δημοσκοπήσεις.

Με καταμετρημένο το 95% των αναμενόμενων ψήφων, ο Τραμπ είχε 51%, ενώ ο ΝτεΣάντις βρισκόταν στο 21% και η Χέιλι στο 19%, σύμφωνα με την Edison Research. Το μεγαλύτερο περιθώριο νίκης σε δημοψήφισμα των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα είχε σημειωθεί με 12,8 ποσοστιαίες μονάδες για τον Μπομπ Ντόουλ το 1988.

Ο επιχειρηματίας Βιβέκ Ραμασουάμι τερμάτισε τη μακρόχρονη προεδρική του υποψηφιότητα αφού συγκέντρωσε λίγο κάτω από το 8% των ψήφων τη Δευτέρα και υποστήριξε τον Τραμπ.

Οι επιδόσεις του Τραμπ αντανακλούν τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων - ακόμη και μετά τις δύο παραπομπές, την εμπλοκή του στην επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 από όχλο υποστηρικτών του και τις 91 ποινικές κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για την προσπάθεια ανατροπής των εκλογών του 2020, τη διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και την παραποίηση αρχείων που συνδέονται με πληρωμές χρημάτων απόκρυψης σε μια πορνοστάρ.

Οι... υποστηρικτές

Σχεδόν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων στις εκλογές υιοθέτησαν τους ψευδείς ισχυρισμούς του περί απάτης των ψηφοφόρων, λέγοντας ότι δεν πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν κέρδισε νόμιμα την προεδρία. Πάνω από το 60% δήλωσε ότι ο Τραμπ θα ήταν ακόμη ικανός να υπηρετήσει ως πρόεδρος ακόμη και αν καταδικαζόταν για κάποιο έγκλημα.

Ο Τραμπ επικράτησε σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με δημοσκόπηση Edison: κέρδισε την πλειοψηφία μεταξύ των ανδρών και των γυναικών- μεταξύ εκείνων που θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ συντηρητικούς, κάπως συντηρητικούς και ανεξάρτητους- μεταξύ εκείνων που έχουν αποφοιτήσει από το κολέγιο και εκείνων που δεν έχουν αποφοιτήσει.

Κατέκτησε την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων που έθεσαν τη μετανάστευση ως την κύρια ανησυχία τους - και την πλειοψηφία εκείνων που δήλωσαν ότι η οικονομία είναι η κύρια ανησυχία τους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο πιο μετριοπαθές Νιου Χάμσαϊρ θα επιλέξουν τον υποψήφιό τους σε οκτώ ημέρες από τώρα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει μικρότερο προβάδισμα έναντι της Χέιλι εκεί, με τον ΝτεΣάντις να βρίσκεται πολύ πίσω.

Ο Τραμπ έχει επιδιώξει να δημιουργήσει έναν αέρα αναπόφευκτου γύρω από την εκστρατεία του, παραλείποντας μέχρι στιγμής και τα πέντε ρεπουμπλικανικά ντιμπέιτ και αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό την πολιτικολογία ανά κομητεία που κάνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι πριν από την ψηφοφορία στην Αϊόβα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back