ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μπαράζ συλλήψεων και δακρυγόνα κατά των φοιτητικών διαδηλώσεων

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Μπαράζ συλλήψεων και δακρυγόνα κατά των φοιτητικών διαδηλώσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/04/2024, 10:42
ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαμαρτυρίες που ζητούν την απόσυρση των κονδυλίων των κολεγίων και των πανεπιστημίων από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνέχισαν να εξαπλώνονται σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα, όπως το Πανεπιστήμιο Γέιλ, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το Πανεπιστήμιο Ταφτς και άλλα.

Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες -ορισμένες από τις οποίες έχουν μετατραπεί σε κατασκηνώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου και έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις- έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα μετά τις συλλήψεις και τις απομακρύνσεις φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν στις 18 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ άλλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και απομακρύνθηκαν από την πανεπιστημιούπολη.

Στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, περισσότεροι από 150 διαδηλωτές συνελήφθησαν στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με την αστυνομία. Στο Γέιλ, περίπου 45 διαδηλωτές κατηγορήθηκαν για πλημμεληματική καταπάτηση και συνελήφθησαν στις 22 Απριλίου.

Στο Κέιμπριτζ, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ προσπάθησε να προλάβει τις διαδηλώσεις αυτή την εβδομάδα, περιορίζοντας την πρόσβαση στην αυλή του Χάρβαρντ και απαιτώντας άδεια για σκηνές και τραπέζια. Αυτό δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές να στήσουν έναν καταυλισμό με 14 σκηνές την Τετάρτη, μετά από μια διαδήλωση κατά της αναστολής από το πανεπιστήμιο της Επιτροπής Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη των προπτυχιακών φοιτητών του Χάρβαρντ.

Η ομάδα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αντιμετώπισε «πρωτοφανή καταστολή» κατά τους τελευταίους έξι μήνες, συμπεριλαμβανομένων doxxing, ρατσιστικής παρενόχλησης και στοχευμένων διοικητικών καταστολών.

Πλέον, οι νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών που αντιτίθενται στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα ξέσπασαν την Πέμπτη, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις βίαιες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ενταθεί μετά τις μαζικές συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια την περασμένη εβδομάδα.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου, κατ' εντολή των διευθυντών των κολεγίων, χρησιμοποίησαν Tasers και δακρυγόνα εναντίον φοιτητών που διαδήλωναν στο Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα, λένε ακτιβιστές, ενώ αστυνομικοί ντυμένοι με εξοπλισμό ταραχών και έφιπποι σάρωσαν διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

Οι εισαγγελείς απέσυραν την Πέμπτη τις κατηγορίες εναντίον 46 από τα 60 άτομα που τέθηκαν υπό κράτηση στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, επικαλούμενοι «ελλείψεις στις ένορκες βεβαιώσεις πιθανής αιτίας».

Στο Κολούμπια, το επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ, οι πανεπιστημιακοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε αδιέξοδο με τους φοιτητές για την απομάκρυνση ενός καταυλισμού σκηνών που στήθηκε πριν από δύο εβδομάδες ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ισραηλινής επίθεσης.

Η διοίκηση, η οποία έχει ήδη αφήσει να παρέλθει η αρχική προθεσμία για συμφωνία με τους φοιτητές, έδωσε στους διαδηλωτές προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών καταδίκασαν τη σύλληψη των διαδηλωτών και κάλεσαν τις αρχές να σεβαστούν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία του λόγου.

Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο κατηγόρησαν τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων ότι επέτρεψαν την παρενόχληση Εβραίων φοιτητών, ασκώντας όλο και μεγαλύτερη πίεση στα σχολεία να ελέγχουν αυστηρά τυχόν διαδηλώσεις και να εμποδίζουν κάθε ημιμόνιμη κατασκήνωση.

Ο υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ Μιγκέλ Καρντόνα δήλωσε την Πέμπτη, ανοίγει νέα καρτέλα ότι το υπουργείο του παρακολουθεί στενά τις διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των «πολύ ανησυχητικών αναφορών αντισημιτισμού», όπως τις χαρακτήρισε.

Σε απάντηση, ομάδες ακτιβιστών αρνήθηκαν σθεναρά ότι οι διαμαρτυρίες είναι αντισημιτικές. Στόχος τους είναι να πιέσουν τα πανεπιστήμια να μην εκχωρήσουν χρήματα από εταιρείες που συμβάλλουν στις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες στη Γάζα, λένε.

Με πληροφορίες από Reuters, ABC, CBSnews, Le Monde. Φωτογραφία: Jay Janner/Austin Statesman/USA Today Network via REUTERS


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back