πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ: Το μονοπώλιο της Google στη διαδικτυακή αναζήτηση είναι παράνομο

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Το μονοπώλιο της Google στη διαδικτυακή αναζήτηση είναι παράνομο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2024, 14:13
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Δικαστήριο χθες αποφάνθηκε ότι η μηχανή αναζήτησης της Google εκμεταλλεύεται παράνομα την κυριαρχία της για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό και να εμποδίσει την καινοτομία, μια απόφαση που θα μπορούσε να κλονίσει το διαδίκτυο και να παραλύσει μια από τις πιο γνωστές εταιρείες του κόσμου.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση που εκδόθηκε από τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Αμίτ Μέτα έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της δίκης που φέρνει αντιμέτωπο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με την Google στη μεγαλύτερη αντιμονοπωλιακή αναμέτρηση της χώρας εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Αφού εξέτασε πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που περιλάμβαναν καταθέσεις κορυφαίων στελεχών της Google, της Microsoft και της Apple κατά τη διάρκεια της δίκης των 10 εβδομάδων του περασμένου έτους, ο Μέτα εξέδωσε την απόφαση που ενδέχεται να αλλάξει την αγορά τρεις μήνες μετά την παρουσίαση των τελικών επιχειρημάτων των δύο πλευρών στις αρχές Μαΐου.

«Αφού εξέτασε και στάθμισε προσεκτικά τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα αποδεικτικά στοιχεία, το δικαστήριο καταλήγει στο ακόλουθο συμπέρασμα: Η Google είναι μονοπωλιακή και ενεργεί ως τέτοια για να διατηρήσει το μονοπώλιό της», έγραψε ο Μέτα στην 277 σελίδων απόφασή του. Είπε ότι η κυριαρχία της Google στην αγορά αναζήτησης αποτελεί απόδειξη του μονοπωλίου της.

Η Google «κατέχει μερίδιο 89,2% της αγοράς για τις γενικές υπηρεσίες αναζήτησης, το οποίο αυξάνεται σε 94,9% στις κινητές συσκευές», αναφέρεται στην απόφαση.

Αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για την Google και τη μητρική της, Alphabet Inc., η οποία υποστήριζε σταθερά ότι η δημοτικότητά της οφείλεται στη συντριπτική επιθυμία των καταναλωτών να χρησιμοποιούν μια μηχανή αναζήτησης τόσο καλή σε αυτό που κάνει, ώστε να έχει γίνει συνώνυμο της αναζήτησης πραγμάτων στο διαδίκτυο. Η μηχανή αναζήτησης της Google επεξεργάζεται περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ερωτήματα την ημέρα παγκοσμίως, διπλασιάζοντας σχεδόν τον ημερήσιο όγκο της από 12 χρόνια πριν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσε η επενδυτική εταιρεία BOND.

Ο Κεντ Γουόκερ, πρόεδρος της Google για τις παγκόσμιες υποθέσεις, δήλωσε ότι η εταιρεία προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά των πορισμάτων του Μέτα.

«Η απόφαση αυτή αναγνωρίζει ότι η Google προσφέρει την καλύτερη μηχανή αναζήτησης, αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να μας επιτραπεί να την κάνουμε εύκολα διαθέσιμη», δήλωσε ο Γουόκερ.

«Αυτή η νίκη κατά της Google είναι μια ιστορική νίκη για τον αμερικανικό λαό», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ. «Καμία εταιρεία -όσο μεγάλη ή επιδραστική κι αν είναι- δεν είναι υπεράνω του νόμου. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεχίσει να εφαρμόζει με σθένος τους αντιμονοπωλιακούς μας νόμους».

Η υπόθεση περιέγραφε την Google ως έναν τεχνολογικό νταή που μεθοδικά ματαίωσε τον ανταγωνισμό για να προστατεύσει μια μηχανή αναζήτησης που έχει γίνει το επίκεντρο μιας μηχανής ψηφιακής διαφήμισης που απέφερε έσοδα σχεδόν 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. 

Οι δικηγόροι του Υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριξαν ότι το μονοπώλιο της Google της επέτρεψε να χρεώνει τεχνητά υψηλές τιμές στους διαφημιζόμενους, ενώ παράλληλα απολάμβανε την πολυτέλεια να μην χρειάζεται να επενδύει περισσότερο χρόνο και χρήμα για τη βελτίωση της ποιότητας της μηχανής αναζήτησης - μια χαλαρή προσέγγιση που έβλαψε τους καταναλωτές.

Η απόφαση του Μέτα επικεντρώθηκε στα δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύει η Google κάθε χρόνο για να εγκαταστήσει τη μηχανή αναζήτησής της ως προεπιλεγμένη επιλογή σε νέα κινητά τηλέφωνα και τεχνολογικές συσκευές. Μόνο το 2021, η Google δαπάνησε περισσότερα από 26 δισεκατομμύρια δολάρια για να κλειδώσει αυτές τις προεπιλεγμένες συμφωνίες, ανέφερε ο Μέτα στην απόφασή του.

Η απάντηση

Η Google ειρωνεύτηκε αυτούς τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές ιστορικά άλλαζαν μηχανές αναζήτησης όταν απογοητεύονταν από τα αποτελέσματα που έπαιρναν. Για παράδειγμα, η Yahoo ήταν η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης κατά τη δεκαετία του 1990 πριν εμφανιστεί η Google.

Ο Μέτα δήλωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη έδειξαν τη σημασία των προεπιλεγμένων ρυθμίσεων. Σημείωσε ότι η μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft κατέχει το 80% του μεριδίου της αγοράς αναζήτησης στο πρόγραμμα περιήγησης Microsoft Edge. Ο δικαστής είπε ότι αυτό δείχνει ότι άλλες μηχανές αναζήτησης μπορούν να είναι επιτυχημένες εάν η Google δεν είναι κλειδωμένη ως προκαθορισμένη προεπιλεγμένη επιλογή.

Παρόλα αυτά, ο Μέτα πίστωσε την ποιότητα του προϊόντος της Google ως σημαντικό μέρος της κυριαρχίας της, επίσης, λέγοντας ευθέως ότι «η Google αναγνωρίζεται ευρέως ως η καλύτερη (γενική μηχανή αναζήτησης) που είναι διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Με πληροφορίες από ΑΡ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3