ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ένοχος και για τις 34 κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Ένοχος και για τις 34 κατηγορίες ο Ντόναλντ Τραμπ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2024, 01:06
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για έγκλημα την Πέμπτη, όταν οι ένορκοι της Νέας Υόρκης τον έκριναν ένοχο για παραποίηση εγγράφων για την υπόθεση του χρηματισμού της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, με αντάλλαγμα εκείνη να παραμείνει σιωπηλή για τη σχέση που είχε συνάψει μαζί του τη δεκαετία του 2000.

Μετά από διαβουλεύσεις δύο ημερών, οι ένορκοι ανακοίνωσαν ότι έκριναν τον Τραμπ ένοχο και για τις 34 κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Για την έκδοση οποιασδήποτε ετυμηγορίας απαιτούνταν ομοφωνία.

Ο Τραμπ παρακολουθούσε τους ενόρκους ψύχραιμα, καθώς ερωτήθηκαν για να επιβεβαιώσουν την ένοχη ετυμηγορία.

Η ποινή που θα του αποδοθεί θα ανακοινωθεί στις 11 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της 15ης Ιουλίου του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών που αναμένεται να αναδείξει επίσημα τον Τραμπ για πρόεδρο.

Η ετυμηγορία βυθίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ανεξερεύνητο έδαφος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, όταν ο Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, θα προσπαθήσει να κερδίσει πίσω τον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ, 77 ετών, αρνήθηκε τις κατηγορίες και αναμένεται να ασκήσει έφεση.

«Αυτό ήταν ντροπή. Αυτή ήταν μια στημένη δίκη από έναν δικαστή που βρίσκεται σε σύγκρουση και είναι διεφθαρμένος», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στη συνέχεια.

«Η πραγματική ετυμηγορία θα βγει στις 5 Νοεμβρίου από τον λαό», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Είμαι ένας πολύ αθώος άνθρωπος».

Αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αν και άλλοι που καταδικάζονται για το συγκεκριμένο έγκλημα συχνά λαμβάνουν μικρότερες ποινές, πρόστιμα ή αναστολή. Η φυλάκιση δεν θα τον εμποδίσει από το να κάνει προεκλογική εκστρατεία ή να αναλάβει το αξίωμά του, αν κερδίσει. Ο Τραμπ δεν θα φυλακιστεί πριν από την καταδίκη του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back