ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ: Ένα βήμα πριν την ολική απαγόρευση του TikTok

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Ένα βήμα πριν την ολική απαγόρευση του TikTok
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2024, 10:27
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη νομοσχέδιο που απαιτεί από την εταιρεία ByteDance με έδρα το Πεκίνο να πουλήσει τη θυγατρική της TikTok ή βρεθεί αντιμέτωπη με εθνική απαγόρευση. Δεν είναι σαφές αν το νομοσχέδιο θα γίνει ποτέ νόμος, αλλά αντανακλά τους φόβους των νομοθετών ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να εκθέσει τους Αμερικανούς στις κακόβουλες επιρροές του Πεκίνου και στους κινδύνους για την ασφάλεια των δεδομένων.

Αλλά ενώ οι νομοθέτες των ΗΠΑ συνδέουν το TikTok με την Κίνα, η εταιρεία, με έδρα εκτός Κίνας, έχει κρατήσει στρατηγικά αποστάσεις από την πατρίδα της.

Από την ίδρυσή της, η πλατφόρμα TikTok προορίζεται για μη κινεζικές αγορές και δεν είναι διαθέσιμη στην ηπειρωτική Κίνα. Αποσύρθηκε από το Χονγκ Κονγκ το 2020, όταν το Πεκίνο επέβαλε νόμο εθνικής ασφάλειας στην περιοχή για τον περιορισμό του λόγου. 

Καθώς οι ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων άρχισαν να αυξάνονται στις ΗΠΑ, το TikTok προσπάθησε να καθησυχάσει τους νομοθέτες ότι τα δεδομένα που συλλέγονται για τους χρήστες των ΗΠΑ παραμένουν στη χώρα και δεν είναι προσβάσιμα στους υπαλλήλους της ByteDance στο Πεκίνο.

Το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία 352-65 ψήφους. Οι προοπτικές του στη Γερουσία είναι αβέβαιες, αλλά αν περάσει και από τα δύο σώματα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα το υπογράψει ως νόμο. 

Οι κινήσεις στην Ουάσινγκτον απειλούν την επιβίωση της εφαρμογής και ρίχνουν τα φώτα της δημοσιότητας στο δίλημμα στο οποίο έχουν βρεθεί πολλές ιδιωτικές κινεζικές εταιρείες, καθώς προσπαθούν να εμπλακούν στις δυτικές αγορές σε μια εποχή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν υποχωρήσει.

Το νομοσχέδιο, όπως εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αποσκοπεί στην αφαίρεση εφαρμογών από καταστήματα εφαρμογών ή υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων στις ΗΠΑ, εκτός εάν η εφαρμογή διακόψει τους δεσμούς της με εταιρείες -όπως η ByteDance- που υπόκεινται στον έλεγχο από ξένους αντιπάλους, όπως η Κίνα.

Καθώς το TikTok παλεύει για την επιβίωσή της, έκανε μια κίνηση που είναι πολύ διαδεδομένη στην αμερικανική πολιτική: Επιδίδεται σε έντονο lobbying και απευθύνει έκκληση στους 170 εκατομμύρια χρήστες της στις ΗΠΑ να επικοινωνήσουν με τους νομοθέτες τους για να πουν ότι μια απαγόρευση του TikTok θα παραβίαζε τα δικαιώματά τους στην ελευθερία του λόγου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back