ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ: Η Μοντάνα απαγορεύει πλήρως το TikTok

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Η Μοντάνα απαγορεύει πλήρως το TikTok
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2023, 13:37
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Μοντάνα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγορεύει το TikTok, αφού ο κυβερνήτης υπέγραψε νομοθεσία που απαγορεύει στα καταστήματα εφαρμογών για κινητά να προσφέρουν την εφαρμογή στην πολιτεία μέχρι το επόμενο έτος.

«Για να προστατεύσω τα προσωπικά και ιδιωτικά δεδομένα των χρηστών από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, απαγόρευσα το TikTok στη Μοντάνα», ανέφερε μέσω Twitter ο Γκρεγκ Τζιανφόρτε, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της βορειοδυτικής πολιτείας με ένα εκατομμύριο και κάτι κατοίκους.



Η κίνηση είναι από τις πιο δραματικές σε μια σειρά κλιμακώσεων των ΗΠΑ κατά της TikTok, η οποία ανήκει στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ByteDance. Το TikTok βρίσκεται υπό ολοένα και περισσότερο έλεγχο σχετικά με τους δεσμούς του με την Κίνα, εν μέσω ανησυχιών ότι τέτοιοι σύνδεσμοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ, έχουν απαγορεύσει την εφαρμογή σε κυβερνητικές συσκευές και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απειλήσει με εθνική απαγόρευση εκτός εάν η μητρική της εταιρεία πουλήσει τις μετοχές της

Η εταιρεία έχει αρνηθεί ότι έχει μοιραστεί ποτέ δεδομένα με την κινεζική κυβέρνηση και έχει δηλώσει ότι δεν θα το έκανε αν της το ζητούσαν.

Η TikTok ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το νομοσχέδιο της Μοντάνα «παραβιάζει τα δικαιώματα της πρώτης τροπολογίας του λαού της Μοντάνα απαγορεύοντας παράνομα το TikTok» και ότι η εταιρεία σκοπεύει να «υπερασπιστεί τα δικαιώματα των χρηστών μας εντός και εκτός της Μοντάνα».

Τον Μάρτιο, ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Shou Zi Chew, αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τη σχέση της εταιρείας του με την Κίνα σε μια διακομματική ακρόαση στο Κογκρέσο, με τους νομοθέτες να ρωτούν επίσης τον διευθύνοντα σύμβουλο για τον αντίκτυπο του κοινωνικού δικτύου στην ψυχική υγεία των νέων.

Το TikTok είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο με περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθούν τέτοιες απαγορεύσεις και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους στους δημιουργούς που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Στα μέσα Απριλίου το πολιτειακό Κογκρέσο στη Μοντάνα υιοθέτησε νόμο που διατάσσει τα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα (της Apple και της Google) να πάψουν να διαθέτουν την εφαρμογή TikTok από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι εταιρείες αυτές αντιμετωπίζουν πρόστιμα 10.000 δολαρίων την ημέρα αν παραβιάσουν τον νόμο, πάντως το κείμενο δεν προβλέπει κάτι για τους χρήστες.


Αντισυνταγματικό

Οι αντίπαλοι θεωρούν ότι το μέτρο αποτελεί κυβερνητική υπερβολή και λένε ότι οι κάτοικοι της Μοντάνα θα μπορούσαν εύκολα να παρακάμψουν την απαγόρευση χρησιμοποιώντας ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, μια υπηρεσία που προστατεύει τους χρήστες του διαδικτύου κρυπτογραφώντας την κυκλοφορία των δεδομένων τους, εμποδίζοντας τους άλλους να παρακολουθούν την περιήγησή τους στο διαδίκτυο. Στο μεταξύ, υποστηρικτές της ελευθερίας του διαδικτύου και άλλοι έχουν επικρίνει την καταστολή των ΗΠΑ ως ισοδύναμη με λογοκρισία.

Ο Κίγκαν Μεντράνο, διευθυντής πολιτικής της ACLU της Μοντάνα, δήλωσε ότι ο νομοθέτης «καταπάτησε την ελευθερία του λόγου εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Μοντάνα που χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να εκφραστούν, να συλλέξουν πληροφορίες και να διευθύνουν τις μικρές επιχειρήσεις τους στο όνομα του αντι-κινεζικού συναισθήματος».

Η NetChoice, ένας εμπορικός όμιλος που συγκαταλέγει την Google και την TikTok στα μέλη του, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό.

«Πρόκειται για σαφή παραβίαση του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει στην κυβέρνηση να εμποδίζει τους Αμερικανούς να έχουν πρόσβαση σε συνταγματικά προστατευόμενη ομιλία στο διαδίκτυο μέσω ιστότοπων ή εφαρμογών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Καρλ Σάμπο, ο οποίος εκτελεί χρέη αντιπροέδρου και γενικού συμβούλου του ομίλου.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back