ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά έρευνα κατά του TikTok

Εικόνα του άρθρου Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά έρευνα κατά του TikTok
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/02/2024, 19:23
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διερευνήσει κατά πόσον το TikTok παραβίασε τους κανόνες διαδικτυακού περιεχομένου που αποσκοπούν στην προστασία των παιδιών και τη διασφάλιση διαφανούς διαφήμισης, δήλωσε αξιωματούχος τη Δευτέρα, θέτοντας την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στον κίνδυνο ενός μεγάλου προστίμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγησε πως άρχισε «μια επίσημη διαδικασία» για να αποφανθεί αν το TikTok, ιδιοκτησία του κινεζικού ομίλου ByteDance, παραβίασε το νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

«Καθώς είναι μια πλατφόρμα που αγγίζει εκατομμύρια παιδιά και νέους, το TikTok έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει για την προστασία των ανηλίκων στο Ίντερνετ», η οποία είναι «μία από τις μεγάλες προτεραιότητες του DSA», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ισχύει για όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες από τις 17 Φεβρουαρίου, απαιτεί ιδίως από τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και τις μηχανές αναζήτησης να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου και των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του TikTok, η ByteDance με έδρα την Κίνα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα ύψους έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της, εάν το TikTok κριθεί ένοχο για παραβίαση των κανόνων της DSA.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα διερευνήσει, μεταξύ άλλων, κατά πόσον η TikTok έχει θέσει σε εφαρμογή κατάλληλα και αναλογικά μέτρα για να διασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και της προστασίας των ανηλίκων. Εκτός από το ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων, η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον η TikTok παρέχει μια αξιόπιστη βάση δεδομένων σχετικά με τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα της, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να εξετάζουν ενδεχόμενους διαδικτυακούς κινδύνους.

Η αντίδραση

«Το TikTok έχει πρωτοποριακά χαρακτηριστικά και ρυθμίσεις για την προστασία των εφήβων και τη διατήρηση των κάτω των 13 ετών εκτός πλατφόρμας, ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κλάδος. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ειδικούς και τον κλάδο για να διατηρήσουμε ασφαλείς τους νέους στο TikTok και προσβλέπουμε στην ευκαιρία που έχουμε τώρα, να εξηγήσουμε λεπτομερώς αυτό το έργο στην Επιτροπή», απάντησε η εταιρεία στις αιτιάσεις της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back