ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εκτελεστικό διάταγμα κατά Εβραίων εποίκων στη Δ. Όχθη

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Εκτελεστικό διάταγμα κατά Εβραίων εποίκων στη Δ. Όχθη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2024, 20:26
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε την Πέμπτη εκτελεστικό διάταγμα που αποσκοπεί στην τιμωρία των Εβραίων εποίκων που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Το διάταγμα του Μπάιντεν προβλέπει ένα σύστημα επιβολής οικονομικών κυρώσεων και περιορισμών στη χορήγηση βίζας σε άτομα που διαπιστώνεται ότι επιτέθηκαν ή εκφόβισαν Παλαιστίνιους ή κατέσχεσαν την περιουσία τους, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Οι σημερινές ενέργειες επιδιώκουν να προωθήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους», δήλωσε.

Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι οι καθημερινές επιθέσεις εποίκων έχουν υπερδιπλασιαστεί στους σχεδόν τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν από την επίθεση της Χαμάς και την επακόλουθη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος υπέρ του εποικισμού, ήταν προκλητικός σε δήλωσή του σχετικά με την εντολή Μπάιντεν: «Η εκστρατεία "βία των εποίκων" είναι ένα αντισημιτικό ψέμα που διαδίδουν οι εχθροί του Ισραήλ με στόχο να συκοφαντήσουν τους πρωτοπόρους εποίκους και την επιχείρηση εποικισμών, να τους βλάψουν και έτσι να συκοφαντήσουν ολόκληρο το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Σμότριχ.

Τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να επιβάλλουν απαγόρευση έκδοσης βίζας σε άτομα που εμπλέκονται σε βίαιες ενέργειες στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back