ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Αναμφισβήτητη συνενοχή» στις δολοφονίες στον πόλεμο της Γάζας

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: «Αναμφισβήτητη συνενοχή» στις δολοφονίες στον πόλεμο της Γάζας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2024, 11:12
ΚΟΣΜΟΣ

Δώδεκα πρώην αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης που παραιτήθηκαν λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας κατηγόρησαν την Τρίτη την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για «αναμφισβήτητη συνενοχή» στις δολοφονίες Παλαιστινίων στον θύλακα.

Σε κοινή δήλωσή τους οι 12 πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι (ένας εκ των οποίων παραιτήθηκε μόλις την Τρίτη από το υπουργείο Εσωτερικών) δήλωσαν ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τους αμερικανικούς νόμους μέσω της υποστήριξής της προς το Ισραήλ και βρίσκει παραθυράκια για να συνεχίσει να στέλνει όπλα στον σύμμαχό της.

Η διεθνής κριτική για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα και για τη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τον σύμμαχό τους σε έναν πόλεμο που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει σχεδόν 38.000 ανθρώπους και έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση, έχει αυξηθεί.

Οι παραιτήσεις των 12 Αμερικανών αξιωματούχων αντανακλούν κάποιες διαφωνίες εντός της κυβέρνησης σχετικά με την υποστήριξή της προς το Ισραήλ. Η Ουάσινγκτον έχει πιέσει για την προστασία των αμάχων στη Γάζα και έχει καλέσει το Ισραήλ να βελτιώσει την πρόσβαση σε βοήθεια.

Μεταξύ των ατόμων που υπέγραψαν την κοινή δήλωση ήταν πρώην μέλη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Λευκού Οίκου και του στρατού.

«Η διπλωματική κάλυψη της Αμερικής προς το Ισραήλ και η συνεχής ροή όπλων προς αυτό έχει εξασφαλίσει την αναμφισβήτητη συνενοχή μας στις δολοφονίες και την αναγκαστική πείνα ενός πολιορκημένου παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα», αναφέρουν οι πρώην αξιωματούχοι στη δήλωση.

Οι πρώην αξιωματούχοι κατηγορούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι εμμένει σε μια «αποτυχημένη πολιτική» που όχι μόνο ήταν καταστροφική για τον παλαιστινιακό λαό, αλλά έθεσε σε κίνδυνο τους Ισραηλινούς, κατέπνιξε την ελευθερία του λόγου και υπονόμευσε την αξιοπιστία των ΗΠΑ όσον αφορά τη δέσμευσή τους για μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες.

Προέτρεψαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει την «αναγκαία και διαθέσιμη επιρροή» της για να τερματιστεί ο πόλεμος και να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και των Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ. Απαίτησαν επίσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να υποστηρίξει την αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων και να χρηματοδοτήσει μια «άμεση επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3