ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Διαδηλωτές κατέλαβαν το Κολούμπια

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Διαδηλωτές κατέλαβαν το Κολούμπια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/04/2024, 11:35
ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες διαδηλωτές κατέλαβαν ένα κτίριο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, οχυρώνοντας τις εισόδους και ξεδιπλώνοντας μια παλαιστινιακή σημαία από ένα παράθυρο, στην τελευταία κλιμάκωση των διαδηλώσεων κατά του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς που έχουν εξαπλωθεί σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ.

Βιντεοσκοπημένο υλικό έδειξε διαδηλωτές στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια στο Μανχάταν να μεταφέρουν έπιπλα και μεταλλικά οδοφράγματα στο κτίριο, ένα από τα πολλά που είχαν καταληφθεί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας του 1968 για τα πολιτικά δικαιώματα και τον πόλεμο κατά του Βιετνάμ στην πανεπιστημιούπολη.

Οι αναρτήσεις σε μια σελίδα στο Instagram για τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας λίγο μετά τα μεσάνυχτα προέτρεπαν τον κόσμο να προστατεύσει τον καταυλισμό και να ενωθεί μαζί τους στο Hamilton Hall.

Ο φοιτητικός ραδιοφωνικός σταθμός WKCR-FM μετέδωσε ένα βίντεο από την κατάληψη της αίθουσας - η οποία έγινε σχεδόν 12 ώρες μετά την προθεσμία της Δευτέρας στις 2 μ.μ. για τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό των περίπου 120 σκηνών ή να αντιμετωπίσουν αναστολή. 

Τα πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ παλεύουν με το πώς να εκκενώσουν τους καταυλισμούς καθώς πλησιάζουν οι τελετές έναρξης των σπουδών, με ορισμένα να συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις και άλλα να στρέφονται στη βία και τα τελεσίγραφα που έχουν οδηγήσει σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Δεκάδες άτομα συνελήφθησαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια στο Τέξας, τη Γιούτα και τη Βιρτζίνια, ενώ το Κολούμπια δήλωσε λίγες ώρες πριν από την κατάληψη του Hamilton Hall ότι είχε αρχίσει να θέτει σε διαθεσιμότητα φοιτητές.

Οι διαδηλωτές διαπληκτίζονται για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τον αυξανόμενο απολογισμό των θυμάτων του και ο αριθμός των συλλήψεων σε πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα πλησιάζει τις 1.000 καθώς ολοκληρώνονται οι τελευταίες ημέρες των μαθημάτων. Η κατακραυγή αναγκάζει τα κολέγια να αναλογιστούν τους οικονομικούς δεσμούς τους με το Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξή τους στην ελευθερία του λόγου. Ορισμένοι Εβραίοι φοιτητές λένε ότι οι διαμαρτυρίες έχουν εξελιχθεί σε αντισημιτισμό και τους κάνουν να φοβούνται να πατήσουν το πόδι τους στο πανεπιστήμιο.

Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, ένας δικηγόρος δήλωσε ότι τουλάχιστον 40 διαδηλωτές συνελήφθησαν τη Δευτέρα. Η αντιπαράθεση ήταν μια κλιμάκωση στην πανεπιστημιούπολη των 53.000 φοιτητών στην πρωτεύουσα της πολιτείας, όπου περισσότεροι από 50 διαδηλωτές συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα.

Αργότερα τη Δευτέρα, δεκάδες αστυνομικοί στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα προσπάθησαν να διαλύσουν έναν καταυλισμό έξω από το γραφείο του προέδρου του πανεπιστημίου που είχε στηθεί το απόγευμα. Η αστυνομία έσυρε φοιτητές από τα χέρια και τα πόδια, έσπασε τους στύλους που κρατούσαν τις σκηνές και συνέλαβε όσους αρνούνταν να διαλυθούν.

Το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι ήταν παράνομο να κατασκηνώνεις τη νύχτα σε σχολική ιδιοκτησία και ότι οι φοιτητές έλαβαν αρκετές προειδοποιήσεις για να διαλυθούν πριν κληθεί η αστυνομία.

Η κατάσταση των φοιτητών που έχουν συλληφθεί έχει γίνει κεντρικό μέρος των διαδηλώσεων, με τους φοιτητές και έναν αυξανόμενο αριθμό καθηγητών να ζητούν αμνηστία για τους διαδηλωτές. Το ζήτημα είναι αν οι αποβολές και το ποινικό μητρώο θα ακολουθούν τους φοιτητές κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους.

Φωτογραφία: EFE/EPA/Sarah Yenesel


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back