ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ: «Βροχή» μηνύσεων κατά της Meta

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: «Βροχή» μηνύσεων κατά της Meta
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2023, 23:33
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ μηνύουν την Meta με την κατηγορία ότι οι εφαρμογές της (Instagram και Facebook) συμβάλλουν σε μια κρίση ψυχικής υγείας των νέων μέσω της εθιστικής φύσης των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, παρόλο που η εταιρεία δήλωσε ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι ασφαλείς για τους νέους.

Σε καταγγελία που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Όκλαντ της Καλιφόρνιας την Τρίτη, 33 πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Καλιφόρνια και το Ιλινόις, δήλωσαν ότι η Meta, η οποία διαχειρίζεται επίσης το Facebook, παραπλάνησε επανειλημμένα το κοινό σχετικά με τους ουσιαστικούς κινδύνους των πλατφορμών της και εν γνώσει της ώθησε μικρά παιδιά και εφήβους στην εθιστική και καταναγκαστική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πολιτείες δήλωσαν ότι οι αλγόριθμοι της Meta είχαν σχεδιαστεί για να ωθούν τα παιδιά και τους εφήβους σε παγίδες τοξικού και επιβλαβούς περιεχομένου. Χαρακτηριστικά όπως η «ατελείωτη κύλιση» και οι επίμονες ειδοποιήσεις χρησιμοποιήθηκαν για να προσελκύουν τους νεαρούς χρήστες, είπαν οι πολιτείες. Οι γενικοί εισαγγελείς κατηγόρησαν επίσης την εταιρεία για παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών.

«Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση από τους νέους των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης Meta συνδέεται με κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία, παρεμβολές στην εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή και πολλά άλλα αρνητικά αποτελέσματα», αναφέρεται στην καταγγελία, σύμφωνα με το Reuters

«Η Meta έχει αξιοποιήσει ισχυρές και πρωτοφανείς τεχνολογίες για να δελεάσει, να εμπλέξει και τελικά να παγιδεύσει νέους και έφηβους», αναφέρεται στην καταγγελία. «Το κίνητρό της είναι το κέρδος».

Η Meta δήλωσε ότι εργάζεται για την παροχή ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για τους εφήβους στις εφαρμογές της και έχει εισαγάγει περισσότερα από 30 εργαλεία για την υποστήριξη των εφήβων και των οικογενειών.

«Είμαστε απογοητευμένοι που αντί να συνεργαστούν παραγωγικά με τις εταιρείες όλου του κλάδου για να δημιουργήσουν σαφή, κατάλληλα για την ηλικία πρότυπα για τις πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι έφηβοι, οι γενικοί εισαγγελείς επέλεξαν αυτόν τον δρόμο», ανέφερε η Meta σε δήλωσή της.

Εννέα άλλες πολιτείες αναμένεται να καταθέσουν παρόμοιες αγωγές την Τρίτη, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των πολιτειών που έχουν υποβάλει αγωγές να ανέρχεται σε 42.

Είναι ασυνήθιστο για τόσες πολλές πολιτείες να ενωθούν για να μηνύσουν έναν τεχνολογικό γίγαντα για βλάβες στους καταναλωτές, σημειώνουν οι New York Times και εξηγεί: Ο συντονισμός δείχνει ότι οι πολιτείες δίνουν προτεραιότητα στο ζήτημα των παιδιών και της ασφάλειας στο διαδίκτυο και συνενώνουν νομικούς πόρους για να καταπολεμήσουν τη Meta, όπως ακριβώς έκαναν στο παρελθόν οι πολιτείες για υποθέσεις κατά των μεγάλων εταιρειών καπνού και των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Με πληροφορίες από Reuters, NYT



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back