ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ανώτατο Δικαστήριο: Ο Τραμπ έχει «μερική ασυλία»

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ-Ανώτατο Δικαστήριο: Ο Τραμπ έχει «μερική ασυλία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2024, 20:04
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε τη Δευτέρα ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δικαιούται ασυλία από ομοσπονδιακή δίωξη για επίσημες ενέργειες στις οποίες προέβη κατά τη διάρκεια της θητείας του, μια απόφαση-ορόσημο που αναγνωρίζει για πρώτη φορά οποιαδήποτε μορφή προεδρικής ασυλίας από διώξεις. 

Η εξέλιξη συνιστά πολιτική νίκη για τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο που πλέον θα οδεύσει προς τις εκλογές χωρίς άλλη δικαστική εμπλοκή για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το δικαστήριο με ψήφους 6-3 (οι έξι συντηρητικοί έναντι των τριών προοδευτικών) έκρινε ότι οι πρώην πρόεδροι προστατεύονται από διώξεις για ενέργειες στις οποίες προέβησαν στο πλαίσιο άσκησης της συνταγματικής εξουσίας τους, όχι όμως και για πράξεις που έκαναν ως ιδιώτες. Είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση των ΗΠΑ, τον 18ο αιώνα, που το Ανώτατο Δικαστήριο δηλώνει ότι οι πρώην πρόεδροι μπορεί να προστατευθούν από ποινικές κατηγορίες σε κάθε περίπτωση.

Η απόφαση αποτελεί επέκταση της προεδρικής εξουσίας, καθώς επεκτείνει την ασυλία από ποινικές διώξεις σε πρώην προέδρους για την επίσημη συμπεριφορά τους. Ποτέ στο παρελθόν το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είχε εξετάσει κατά πόσον ένας πρώην πρόεδρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες ως αποτέλεσμα συμπεριφοράς που συνέβη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Οβάλ Γραφείο. 

Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που ήρθε αντιμέτωπος με ποινική δίωξη. Έχει δηλώσει αθώος σε τέσσερις κατηγορίες που απορρέουν από μια υποτιθέμενη προσπάθεια υπονόμευσης της μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας μετά τις εκλογές του 2020. 

Ο αργός χειρισμός της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο, σε συνδυασμό με την απόφασή του να επιστρέψει βασικά ερωτήματα σχετικά με την έκταση της ασυλίας του Τραμπ στα κατώτερα δικαστήρια για να επιλυθούν, καθιστούν απίθανη την εκδίκαση της υπόθεσής του για ομοσπονδιακή εκλογική υπονόμευση που του ασκήθηκε από τον Ειδικό Σύμβουλο Τζακ Σμιθ πριν από τις εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3