ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ημέρα μνήμης και ευθύνης

Εικόνα του άρθρου Ημέρα μνήμης και ευθύνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2018, 17:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος τιμούν όπως κάθε χρόνο η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, με τη διοργάνωση εκδήλωσης η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 20:30, στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.

Από κοινού, σε συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισαν την ανάγκη να μην ξεχνάμε και έκαναν αναφορά στη ρωμανιώτικη κοινότητα της πόλης.

Ο κ. Μπέγκας, στην τοποθέτησή του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Τιμώντας τη μνήμη των εβραίων μαρτύρων του ολοκαυτώματος, διατηρώντας ζωντανή στη μνήμη μας τη θηριωδία που προκάλεσε ο ρατσισμός, η ιδεολογία του μίσους και του διαχωρισμού των ανθρώπων σε φυλετικά ανώτερους και κατώτερους, στέλνουμε ένα μήνυμα ενάντια στο φασισμό και στο ρατσισμό σε όλες του τις εκφράσεις». Ο δήμαρχος επεσήμανε επίσης ότι η ημέρα μνήμης έχει μια διπλή υπόμνηση: από τη μία θυμίζει τους χιλιάδες έλληνες εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα και από την άλλη τους έλληνες χριστιανούς που έσωσαν πολλούς Εβραίους, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, ενώ υπενθύμισε ότι στα ναζιστικά στρατόπεδα εξοντώθηκαν και άλλες ομάδες, όπως οι Ρομά, οι Σίντι και οι ομοφυλόφιλοι.

Ο κ. Καχριμάνης μίλησε με έναν πιο προσωπικό, βιωματικό τόνο: «Στη γειτονιά που γεννήθηκα (σ.σ. κοντά στη Γιοσιέφ Ελιγιά), συνυπήρχαμε και συνυπάρχουμε με την εβραϊκή κοινότητα. Ακόμη και σήμερα θυμάμαι κάποιους που γύρισαν από το Άουσβιτς, από τα κάτεργα και τα κρεματόρια». Αναφέρθηκε σε στη συμβολή των Εβραίων στην ανάπτυξη του τόπου λέγοντάς τους «ένα ευχαριστώ». Όσο για τον ναζισμό, ο περιφερειάρχης ανέφερε: «Δυστυχώς όταν ο άνθρωπος χάνει τις αξίες, τον προσανατολισμό του,  δεν διαφέρει από ένα ζώο. Έτσι έδρασαν οι ναζιστές, έτσι προκάλεσαν αυτά τα προβλήματα».

Ο κ. Ελισάφ, παίρνοντας τον λόγο, αφού υπογράμμισε ότι το ολοκαύτωμα ήταν το αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου ευρωπαϊκού αντισημιτισμού, τόνισε: «Και επειδή ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο αντισημιτισμός, δυστυχώς με πολλά προσωπεία, επιστρέφουν, αυτές οι ημέρες μνήμης μάς βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες των κοινωνιών μας και όλοι μας να επαγρυπνούμε». Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας έκανε και μια σύντομη αναφορά στην ημέρα μνήμης της 27ης Ιανουαρίου.

Η 27η Ιανουαρίου είναι η επέτειος της απελευθέρωσης του στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου και είναι η μέρα εκείνη που ο ΟΗΕ όρισε ως ημέρα μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος. Το 2004 με ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής η 27η Ιανουαρίου είναι η ημέρα μνήμης για τους 60.000 Ελληνοεβραίους που χάθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου. Για την πόλη των Ιωαννίνων είναι ημέρα μνήμης για τους 2000 γιαννιώτες Εβραίους που εξοντώθηκαν κυρίως στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣHΣ

Το πρόγραμμα της αυριανής εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη,  του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μωυσή Ελισάφ.

Ομιλήτρια θα είναι η Κατερίνα Σχοινά,  δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια. Η ομιλία της έχει τίτλο: «Κοιτάζοντας κατάματα το ασύλληπτο».

Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Αντρέ Σίνγκερ «Θα πέσει η Νύχτα». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3