πλαισιο πισω tc1
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

«Ηλεκτρονικό ψάρεμα» μέσω Google Docs

Εικόνα του άρθρου «Ηλεκτρονικό ψάρεμα» μέσω Google Docs
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2017, 17:11
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Google ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει στην επίλυση της απάτης «ηλεκτρονικού ψαρέματος» στο Docs της εταιρείας, ωστόσο συνιστά στους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε email. που λαμβάνουν την υπηρεσία της.

Η Google δήλωσε πως αφαίρεσε τις ψεύτικες ιστοσελίδες που προσέφεραν push updates μέσω Safe Browsing και πλέον λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τον πλήρη έλεγχο του φαινομένου.

Η εταιρεία σημειώνει πάντως πως μέχρι στιγμής τα εν λόγω αρχεία μόλυναν ένα ποσοστό μικρότερο του 0,1% των κατόχων λογαριασμών στο Gmail.

Το όλο πρόβλημα όταν χρήστες ανέφεραν ότι έλαβαν email από τα Google Docs που τους προέτρεπε να συνδεθούν με το λογαριασμό τους προκειμένου να δουν ένα έγγραφο που κάποιος φίλος τους είχε κοινοποιήσει. 

Με το πάτημα ενός πλήκτρου ο χρήστης καλούνταν να επιλέξει το λογαριασμό που διατηρεί στη Google αλλά και να επιλέξει μια εφαρμογή με την ονομασία «Google Docs», κάτι που αποτελεί μεγάλη παράλειψη της εταιρείας από τη στιγμή που κάποιος τρίτος είχε το δικαίωμα να δημιουργήσει ένα web app με τη συγκεκριμένη ονομασία.

Μόλις ο χρήστης επιλέγει το πλήκτρο Allow (Να επιτρέπεται) στο ερώτημα για το αν αυτή η εφαρμογή έχει το δικαίωμα ανάγνωσης των email και επαφών του, τότε αυτόματα το κακόβουλο λογισμικό αναλαμβάνει να στείλει παρόμοια email σχεδόν σε όλες τις επαφές του χρήστη, επεκτείνοντας έτσι την κακόβουλη χρήση του. 

Όσοι έχουν λάβει κάποιο παρόμοιο email τις τελευταίες ώρες και έχουν πατήσει σε κάποιο από τα link που περιέχει, θα πρέπει να επισκεφθούν τις ρυθμίσεις εφαρμογών που αντιστοιχούν στο λογαριασμό τους και να αφαιρέσουν τυχόν εφαρμογή με την ονομασία «Google Apps».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back