Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη επανέρχεται με προγράμματα για παιδιά

Εικόνα του άρθρου Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη επανέρχεται με προγράμματα για παιδιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2016, 14:20
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων συνεχίζει τα εκπαιδευτικά  προγράμματα και φέτος, για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, από το δημοτικό έως και το λύκειο.

Πρόγραμμα «παίζω…παίζεις; Δε με νοιάζει που διαφέρεις!»

(δράση διαμορφωμένη ανάλογα με την ηλικία ). Για τα μικρότερα παιδιά επιλέχθηκε το βραβευμένο από την UNESCO βιβλίο «Το κάτι άλλο», της Kathryn Cave, σε εικονογράφηση της Chris Roddell και απόδοση της Ρένιας Τουρκολιά-Κυδωνέως (εκδ. Πατάκη).  Για τα μεγαλύτερα παιδιά αφόρμηση αποτελεί το βιβλίο «Ο έμπορος της Φιλίας» της Aleix Cabrera από τη σειρά Δικαιώματα του Παιδιού (εκδ. Μεταίχμιο). Το θέμα που διαπραγματεύεται το νέο πρόγραμμα στηρίζεται στο 2ο Άρθρο (της ΜΗ-Διάκρισης) της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού του 1989, που την έχουν υπογράψει 191 χώρες και στη χώρα μας είναι νόμος. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια προσφοράς και έργου στα παιδιά, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους, το 2016».

 «Γνωριμία με τους 12 θεούς του Ολύμπου»

(δράση διαμορφωμένη αναλόγως της βαθμίδας εκπαίδευσης από την Α-Γ Δημοτικού

Παρουσιάζονται οι Ολύμπιοι Θεοί σε απλοποιημένη μορφή, με τις βασικότερες πληροφορίες για κάθε θεό και τα σύμβολά τους. Εξηγούμε στα παιδιά πως από τα σύμβολα αναγνωρίζουμε τις αναπαραστάσεις τους στις διάφορες μορφές της τέχνης. Στη συνέχεια οι μαθητές λαμβάνουν μέρος σε ένα παιχνίδι γνώσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τοπική ιστορία-αρχαιολογία, σχετικά με το ιερό της Δωδώνης και του Δωδωναίου Δία.

«Από τις πινακίδες της Γραμμικής γραφής στα tablets» (για μαθητές Γ’ Δημοτικού-Α’ Γυμνασίου). Ένα διαχρονικό ταξίδι στην ιστορία της γραφής και του βιβλίου, από τις πήλινες πινακίδες της Προϊστορίας στις σύγχρονες πινακίδες tablets.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή της χρονογραμμής της ιστορίας της γραφής, έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν ευχάριστα στο χρόνο και στους τόπους/πολιτισμούς, όπου πρωτοχρησιμοποιήθηκαν  τα είδη και τα υλικά γραφής. Παράλληλα, και με βιωματικό τρόπο, μέσω των αντικειμένων που διαθέτει το Εργαστήριο Συντήρησης της Ιστορικής μας Βιβλιοθήκης, θα γνωρίσουν πτυχές από τις απαρχές του βιβλίου (χειρόγραφου και έντυπου) και τέλος θα έρθουν σε επαφή με τις σύγχρονες πινακίδες tablets που διαθέτει η βιβλιοθήκη μας. Ένα ενδιαφέρον εργαστήριο, στα πλαίσια του προγράμματος, δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη γλώσσα των Μυκηναίων και της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής Γραφής Β’.

Επιπλέον, για τους σκοπούς αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος οργανώθηκε, στον ισόγειο χώρο της βιβλιοθήκης, προθήκη-μουσείο, όπου εκτίθενται, σε χρονική σειρά, τα υλικά γραφής από την Προϊστορία (σφηνοειδής γραφή) έως τα σύγχρονα tablets. Με εκμαγεία, αποδίδονται οι πήλινες πινακίδες από τη σφηνοειδή και ιερογλυφική γραφή έως τη Γραμμική Α’ (Δίσκος της Φαιστού) και Γραμμική Β’ .

«Οι μικροί βιβλιοθηκονόμοι» (δράση διαμορφωμένη αναλόγως της βαθμίδας εκπαίδευσης από Ε Δημοτικού-Α Γυμνασίου), η οποία στοχεύει στη γνωριμία των μαθητών με τους χώρους, τους τρόπους οργάνωσης μιας σύγχρονης  βιβλιοθήκης, τις υπηρεσίες που προσφέρει και τους τρόπους αναζήτησης και εντοπισμού πληροφοριών στο έντυπο και ηλεκτρονικό της υλικό. Τι είναι βιβλιοθήκη, τι είναι και με τι ασχολείται ο βιβλιοθηκονόμος, τι είναι η βάση δεδομένων, πως τοποθετούνται τα βιβλία στα ράφια, πως βρίσκουμε το βιβλίο που μας ενδιαφέρει; Στη συνέχεια οι μαθητές αναλαμβάνουν δράση οι ίδιοι σαν μικροί βιβλιοθηκονόμοι, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις θα διαρκέσουν έως το τέλος του σχολικού έτους (εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά). Οι επισκέψεις γίνονται προγραμματισμένα κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα και Τετάρτη 8:00- 19:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 8:00-14:00).

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651072863, στην ιστοσελίδα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης (zosimailib.sch.gr)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back