Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Η χριστουγεννιάτικη βιβλιοπλημμύρα

Εικόνα του άρθρου Η χριστουγεννιάτικη βιβλιοπλημμύρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2016, 19:45
ΚΟΣΜΟΣ

Πιστεύετε ότι το έντυπο και ειδικά το βιβλίο είναι σε κάμψη ή ξεπερασμένο; Τότε μάλλον δεν είστε Ισλανδός-Ισλανδή ή δεν ξέρετε τι κάνουν εκεί πάνω, σε αυτό το κομμάτι του πλανήτη, τις παραμονές των Χριστουγέννων. Το Jólabókaflóðið λοιπόν, δεν είναι το όνομα κάποιου βαριού ισλανδού σέντερ φορ που κάνει καριέρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, αλλά το ισλανδικό έθιμο που ελληνιστί διαβάζεται «η βιβλιοπλημμύρα».

Το Christmas Book Flood, όπως αναφέρει το grapevine.is, είναι μια «αγαπημένη ισλανδική παράδοση». Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι εκδοτικοί οίκοι σε όλη τη χώρα (των 330 παρά κάτι χιλιάδων κατοίκων), εξαπολύουν έναν «κατακλυσμό» βιβλίων. Πρόκειται για καινούργιους τίτλους που βγαίνουν στην αφορά τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου.

Οι νέες εκδόσεις, κάθε «χριστουγεννιάτικης βιβλιοκολεξιόν» ονομάζονται bókatíðindi (book news). Η εξαιρετικά γοητευτική και ελπιδοφόρα για το βιβλίο διαδικασία, δεν είναι χωρίς «σκοτεινές» πτυχές. Η ποσότητα των βιβλίων που εκδίδεται είναι τεράστια, αναλογικά με τον πληθυσμό και παρά την αμέριστη στήριξη των πολιτών, προκαλεί και κάποιο σκεπτικισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι μια χρονιά, κυκλοφόρησαν σχεδόν ταυτόχρονα 100 βιβλία για τη μαγειρική. Προφανώς, αρκετές από τις νέες εκδόσεις δεν πωλούνται και επιστρέφονται στους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι τις διοχετεύουν σε «βιβλιοπαζάρια» με χαμηλότερες τιμές.

Η αντένδειξη όμως, είναι οι ίδιοι οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες, καθώς και το «μαγικό στατιστικό», ότι τουλάχιστον ένας στους δέκα κατοίκους της χώρας θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο στη ζωή του, καθώς και η παράδοση:

Ο Γιόχαν Πολ Βαλντίμαρσον (ή κάπως έτσι), διευθυντής του εκδοτικού οίκου Φόρλαγκιντ, περιγράφει στο grapevine.is: «Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρχαν αυστηροί περιορισμοί στις εισαγωγές και δεν είχαμε το συνάλλαγμα για να εισάγουμε ξένα προϊόντα. Επειδή λοιπόν οι Ισλανδοί δεν μπορούσαν να αγοράσουν πολλά ξένα αγαθά, η παράδοση του βιβλίου ως χριστουγεννιάτικου δώρου επικράτησε».

Αλλά και πάλι, η περιγραφή του εθίμου είναι εντυπωσιακή. Πρώτα, κυκλοφορεί το Bokatidindi, ο κατάλογος των νέων κυκλοφοριών, ο οποίος διανέμεται σε όλα τα σπίτια.

Φέτος, το  Bokatidindi έχει κάνει ρεκόρ: 842 νέοι τίτλοι. Καθόλου άσχημα για μια χώρα που τις γιορτές κάνει δώρα βιβλία, σχεδόν αποκλειστικά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back