ΚΟΣΜΟΣ

Η Χαμάς υπόσχεται επέκταση των συγκρούσεων. Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επίθεση

Εικόνα του άρθρου Η Χαμάς υπόσχεται επέκταση των συγκρούσεων. Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επίθεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2023, 00:25
ΚΟΣΜΟΣ

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς αιφνιδίασε το Ισραήλ το Σάββατο με τη μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών, μια ξαφνική επίθεση ενόπλων που πέρασαν σε ισραηλινά χωριά, σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους και έφεραν ομήρους πίσω στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ απάντησε με μαζικές αεροπορικές επιδρομές βαθιά μέσα στον παράκτιο θύλακα, σκοτώνοντας δεκάδες και τραυματίζοντας εκατοντάδες ανθρώπους και ορκίστηκε πρωτοφανή αντίποινα.

«Ο εχθρός μας θα πληρώσει ένα τίμημα του είδους που δεν έχει γνωρίσει ποτέ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο και θα τον κερδίσουμε».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη» με τη Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) να αναφέρουν ότι θα χρησιμοποιηθούν «βαριά χερσαία μέσα κατά των Παλαιστινίων της Χαμάς.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι η επίθεση που ξεκίνησε στη Γάζα θα επεκταθεί στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.

«Αυτό ήταν το πρωί της ήττας και της ταπείνωσης του εχθρού μας, των στρατιωτών του και των εποίκων του», είπε. «Αυτό που συνέβη αποκαλύπτει το μεγαλείο της προετοιμασίας μας. Αυτό που συνέβη σήμερα αποκαλύπτει την αδυναμία του εχθρού».

Το ισραηλινό N12 News ανέφερε ότι τουλάχιστον 100 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας της Γάζας δήλωσαν ότι τουλάχιστον 198 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.600 τραυματίστηκαν, μεταφερόμενοι σε ετοιμόρροπα και υπερπλήρη νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμό.


Αιχμάλωτοι

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι δήλωσε στο Al Jazeera ότι η ομάδα κρατούσε μεγάλο αριθμό ισραηλινών αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Είπε ότι η Χαμάς έχει αρκετούς αιχμαλώτους για να αναγκάσει το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στις φυλακές του.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι Ισραηλινοί κρατούνταν αιχμάλωτοι στη Γάζα και ότι στρατιώτες και αξιωματικοί είχαν σκοτωθεί. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι το Ισραήλ μπορεί να κινητοποιήσει έως και εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους και ήταν επίσης προετοιμασμένο για πόλεμο στο βόρειο μέτωπό του εναντίον της λιβανικής ομάδας Χεζμπολάχ.

Η Χαμάς, η οποία υποστηρίζει την καταστροφή του Ισραήλ, δήλωσε ότι η επίθεση οφείλεται στις κλιμακούμενες, όπως είπε, επιθέσεις του Ισραήλ κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ και κατά Παλαιστινίων σε ισραηλινές φυλακές.

Η Χαμάς, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007, έχει έκτοτε διεξάγει τέσσερις πολέμους εναντίον του Ισραήλ. Όμως οι σκηνές βίας μέσα στο ίδιο το Ισραήλ δεν είχαν καμία σχέση με οτιδήποτε είχε παρατηρηθεί από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας της παλαιστινιακής εξέγερσης Ινταφάντα πριν από δύο δεκαετίες.

Το γεγονός ότι η επίθεση αιφνιδίασε τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ την καθιστά μία από τις χειρότερες αποτυχίες των μυστικών υπηρεσιών στην ιστορία της χώρας, ένα σοκ σε ένα έθνος που είναι υπερήφανο για την διείσδυση και παρακολούθηση των μαχητικών ομάδων.

Η μαχητική ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσε ότι συμμετείχε στις επιθέσεις και ότι κρατούσε επίσης αιχμάλωτους ισραηλινούς στρατιώτες. Πλάνα της Χαμάς στον λογαριασμό της στο Telegram έδειχναν μαχητές της να βγάζουν ισραηλινούς στρατιώτες από ένα τανκ.


Αύξηση βίας

Η κλιμάκωση έρχεται με φόντο την αύξηση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μαχητών στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου η Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση, στην οποία αντιτίθεται η Χαμάς που επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ.

Το ίδιο το Ισραήλ βιώνει εσωτερική πολιτική αναταραχή, με την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του να επιχειρεί να αναμορφώσει το δικαστικό σώμα.

Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να επιτύχει μια συμφωνία που θα εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θεωρείται από τους Ισραηλινούς ως το μεγαλύτερο βραβείο στην επί δεκαετίες προσπάθειά τους να αναγνωριστούν από τους Άραβες γείτονές τους. Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να ξεπουλήσει τα μελλοντικά τους όνειρα για ένα ανεξάρτητο κράτος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε σε «άμεση παύση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Mε πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: REUTERS/Mohammed Salem

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back