Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Η Τουρκία κλιμακώνει τη ρητορική της

Εικόνα του άρθρου Η Τουρκία κλιμακώνει τη ρητορική της
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2022, 15:33
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε από την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προσθέτοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία».


Ζητείται στήριξη

Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ, από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τη στήριξη της Γερμανίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. 

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο για τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, που, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. 


Ο Νίκος Δένδιας

«Η τουρκική παραβατικότητα, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα αναθεωρητισμού και νεο-οθωμανισμού που χαρακτηρίζει την τουρκική στάση το τελευταίο διάστημα, τεκμηριώνει απόλυτα τα ελληνικά επιχειρήματα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr.

Όπως σημείωσε, αποδεικνύεται «στην πράξη ότι το casus belli κατά της Ελλάδας δεν είναι κενό περιεχόμενου, καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει υπαρκτή απειλή από την Τουρκία, η οποία δεν περιορίζεται απλώς σε ρητορικό επίπεδο. Και αυτό εκθέτει ανεπανόρθωτα την ίδια την Τουρκία διεθνώς».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας, «η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία, δεν υποκύπτει στον πειρασμό να απαντά με τον ίδιο τρόπο». «Εμείς αποφασίζουμε πότε και με ποιον τρόπο απαντάμε στις τουρκικές προκλήσεις. Δεν παρασυρόμαστε σε μια ρητορική αντιπαράθεση, παρά τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες σε πλείστες περιπτώσεις έχουν και προσωπική διάσταση. Εμείς δεν αναφερόμαστε σε πρόσωπα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Anadolu

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back