ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία εγκρίνει την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Εικόνα του άρθρου Η Τουρκία εγκρίνει την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2024, 09:58
ΚΟΣΜΟΣ

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε χθες με συντριπτική πλειοψηφία την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με ψήφους 287 έναντι 55. Η Ουγγαρία είναι πλέον το μόνο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

«Εκτιμώ ιδιαίτερα την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να εγκρίνει σήμερα την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζεφ Φλέικ σε γραπτή δήλωσή του την Τρίτη.

Είπε ότι «η δέσμευση της Τουρκίας στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ αποδεικνύει σαφώς τη διαρκή εταιρική μας σχέση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ χαιρέτισε επίσης την έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου. «Προσβλέπουμε τώρα στην υπογραφή του εγγράφου επικύρωσης από τον πρόεδρο Ερντογάν», ανέφερε ο Μπίλστρομ σε γραπτή δήλωσή του.

Η Φινλανδία και η Σουηδία -και οι δύο σκανδιναβικές χώρες που βρίσκονται κοντά ή συνορεύουν με τη Ρωσία- υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Φινλανδία έγινε ο 31ος σύμμαχος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023 μετά την έγκριση όλων των νομοθετικών σωμάτων της συμμαχίας.

Πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωησης, αναφέρουν ότι μετά την έγκριση του Κοινοβουλίου, ο Ερντογάν θα περιμένει τα βήματα της Ουάσιγκτον και αφού εξασφαλίσει την πώληση των F-16 τότε θα υπογράψει επίσημα το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για να σταλεί η σχετική επιστολή στη Συμμαχία.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε διαβιβάσει την αίτηση της Σουηδίας στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο, έχει συνδέσει την επικύρωση με την έγκριση των ΗΠΑ για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει από τις ΗΠΑ το τελευταίο μοντέλο αεροσκαφών F-16 Block 70 καθώς και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για να αναβαθμίσει τα υπόλοιπα F-16 της στο επίπεδο Block 70.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolou, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει από καιρό καταστήσει σαφή την υποστήριξή του στον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας, καθώς χαιρέτισε την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Mε πληροφορίες από Reuters, Anadolou. Φωτογραφία αρχείου: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Α), ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον (Δ) και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (Κ) την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, 10 Ιουλίου 2023/ΝΑΤΟ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back