ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα πρόστιμο, ο αντιδήμαρχος και η ΔΕΥΑΙ

Εικόνα του άρθρου Ένα πρόστιμο, ο αντιδήμαρχος και η ΔΕΥΑΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/08/2023, 22:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρόστιμο 231.000 ευρώ επιβλήθηκε από την ΕΔΕΛ (Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου), μια αρχή που ελέγχει τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, στη ΔΕΥΑΙ, με την τελευταία να έχει καταθέσει προσφυγή για επανεξέταση της υπόθεσης.

Το πρόστιμο συνδέεται με τον αντιδήμαρχο Έργων και πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (ΣΥΔΛΙ) Γιώργο Αρλέτο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνδέεται με την ιδιότητά του ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, και με μια συνεδρίαση του 2020 που αφορούσε το έργο της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της πόλης των Ιωαννίνων.

Ο διαγωνισμός για το έργο αυτό είχε ξεκινήσει το 2013. Υπήρξαν όμως πολλές ενστάσεις και προσφυγές σε διάφορα επίπεδα από ενδιαφερόμενες εταιρίες. Μία από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες ήταν η κοινοπραξία «Αρλέτος ΑΤΕΕ-ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ».

Κατά την έναρξη της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, προέκυψε ζήτημα με την κοινοπραξία (Άκτωρ-Ηλέκτωρ) που είχε αναδειχθεί ανάδοχος του έργου –η οποία αποσύρθηκε. Στις αρχές του 2020, στην επίμαχη συνεδρίαση, η ΔΕΥΑΙ αποφάσισε να κατακυρώσει τον διαγωνισμό στη δεύτερη εταιρία, την εταιρία «Μεσόγειος». Σε εκείνη τη συνεδρίαση, ο κ. Αρλέτος απείχε από την ψηφοφορία, δηλώνοντας κώλυμα λόγω συγγενικής σχέσης με μέλη συμμετέχουσας στον διαγωνισμό κοινοπραξίας.

Η ΕΔΕΛ έκρινε προφανώς ότι η παρουσία του κ. Αρλέτου σε αυτή τη συνεδρίαση ήταν προβληματική.

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα έδωσε πολιτική διάσταση στην επιβολή του εν λόγω προστίμου. Επισημαίνει καταρχάς ότι οι εκπρόσωποί της σε εκείνη τη συνεδρίαση «είχαν προειδοποιήσει για τη μη νόμιμη συμμετοχή του κ. Αρλέτου», προσθέτοντας ότι «η εταιρία στην οποία ήταν μέτοχος είχε ανάμιξη στο διαγωνισμό», και αναφέρει ότι στην τελευταία συνεδρίαση της ΔΕΥΑΙ, στις 10 Αυγούστου, οι εκπρόσωποί της υπερψήφισαν την απόφαση δικαστικής προσβολής του προστίμου.

Ωστόσο… «τα μέλη μας στο Δ.Σ. όμως καυτηρίασαν το γεγονός ότι εκ μέρους του κ. Αρλέτου δεν υπήρξε ούτε η στοιχειώδης πολιτική ευαισθησία ανάληψης ευθυνών του, αλλά αντίθετα έγινε λόγος για άγνωστα συμφέροντα που δήθεν τον πολεμάνε. Δυστυχώς ο κ. Αρλέτος, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και η δημοτική αρχή απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι δεν έχουν το πολιτικό σθένος να παραδεχτούν τα λάθη τους, να ζητήσουν συγνώμη για τις αβλεψίες τους. Αλήθεια, πως μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να διεκδικούν ξανά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, όταν δεν έχουν το θάρρος  να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη των πράξεων τους, ακόμα κι όταν τόσο εξοφθαλμά ζημιώνουν το δήμο;».

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε απάντηση από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει σε πολιτικό επίπεδο το συγκεκριμένο θέμα. Στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «άδικο πρόστιμο» και επικαλείται αναφορά στην έκθεση της ΕΔΕΛ σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται «η παρουσία του κ. Αρλέτου στη συνεδρίαση, για την οποία και επιβλήθηκε το πρόστιμο, ως ‘μη σημαντικό εύρημα’». Προσθέτει δε ότι το ύψος «του προσωρινού προστίμου» προκύπτει ως ποσοστό του πολύ μεγάλου προϋπολογισμού του έργου.

Σημειωτέον ότι η αποστολή της ΕΔΕΛ είναι η παρακολούθηση των συστημάτων ελέγχου και διαχείρισης πράξεων και ενεργειών που σχετίζονται με συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μπαρτζώκας προσκαλεί όποιον «ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της ΔΕΥΑΙ και των δημοτών μπορεί κανείς πολύ εύκολα να το καταλάβει αν κάνει μια βόλτα ως τις εγκαταστάσεις του ‘πολύπαθου’ βιολογικού καθαρισμού της πόλης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΑΡΑΧΘΟΣ
ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ... ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ... Η ΑΛΛΟΙΩΣ ... ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΙΑΣΕ ΣΚΟΥΠΑ ... ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ...ΧΑΜΟΣ ...!!!!
ΜΥΛΩΝΑΣ ΒΑΣ.
ΝΤΡΑΠΗΚΕ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ.Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΙ.ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Π ΡΟΗΓΟΥΜΣΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.ΤΟ.ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΙΜΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.ΕΤΣΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ(ΕΚΕΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ)ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ..Υ.Γ. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΒΑΘΥΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕ ΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑΙ;ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ;ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡ ΩΠΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΩΤΩΝ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ.Υ.Γ2 Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΙ ΜΙΛΟΥΣΕ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΠΡΟ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΚΑΜΟΡΑ, ΚΑΠΟΥ ΣΤΗ ΔΕΥΑΙ.ΕΒΛΕΠΕ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ?
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back