ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Stellantis υπέγραψε με κινέζικό κολοσσό για προμήθεια μπαταριών

Εικόνα του άρθρου Η Stellantis υπέγραψε με κινέζικό κολοσσό για προμήθεια μπαταριών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/11/2023, 09:44
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis και ο κινεζικός γίγαντας μπαταριών EV CATL δήλωσαν την Τρίτη ότι υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την προμήθεια κυψελών και μονάδων μπαταριών για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων (EV) της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη.

Οι δύο εταιρείες ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι εξετάζουν επίσης μια πιθανή επένδυση για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας 50-50 για την υποστήριξη της στρατηγικής ηλεκτροκίνησης των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Βάσει της συμφωνίας, για την οποία δεν δόθηκαν οικονομικές λεπτομέρειες, η CATL θα προμηθεύει μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) στη γαλλο-ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, ιδιοκτήτρια εταιρειών όπως η Jeep, η Peugeot, η Fiat και η Alfa Romeo.

Οι μπαταρίες LFP θα επιτρέψουν στην Stellantis να προσφέρει υψηλής ποιότητας, ανθεκτικά και οικονομικά προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις κατηγορίες επιβατικών αυτοκινήτων, crossover και μικρών και μεσαίων SUV, όπως αναφέρουν.

Για τις ανάγκες της σε μπαταρίες EV στην Ευρώπη η Stellantis κατασκευάζει τρία εργοστάσια gigafactories, στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία μέσω της κοινοπραξίας ACC με τη Mercedes και την TotalEnergies, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλα στην περιοχή. 

Από τη δημιουργία της στις αρχές του 2021 μέσω της συγχώνευσης της Fiat Chrysler και της κατασκευάστριας Peugeot PSA, έχει συνάψει αρκετές συμφωνίες προμήθειας υλικών που απαιτούνται για την παγκόσμια παραγωγή EV.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3