ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «σοδειά» του Νιλ Γιανγκ

Εικόνα του άρθρου Η «σοδειά» του Νιλ Γιανγκ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2019, 14:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 47 χρόνια, την 1η Φεβρουαρίου, ο Νιλ Γιανγκ κυκλοφόρησε το τέταρτό του άλμπουμ, το Harvest.
Ήδη, είχε προλάβει να παρατήσει τους Crosby, Stills, Nash και… ο εαυτός του και να βγάλει το After the gold rush, το οποίο είχε θέσει ψηλά τα στάνταρ της αναμονής για τη νέα δουλειά του.
Το Harvest ήταν ένα κάντρι άλμπουμ. Ή μήπως όχι;
Η φωνή του Γιανγκ με τη μόνιμη «εκτός κλειδιού» αίσθηση, μετέτρεπε κάθε κομμάτι σχεδόν σε κάτι παραπάνω από μια κάντρι ελεγεία σε αγρούς, ξανθομαλλούσες αγάπες και ατέλειωτα λιβάδια.
Έτσι και αλλιώς, η κάντρι της εποχής δεν ήταν καθόλου γλυκανάλατη, καθότι από τον Τζονι Κας μέχρι τον Γκραμ Πάρσονς, το… ποινολόγιο ήταν γεμάτο.
Το Harvest όμως ήταν κάτι άλλο. Ήταν σαν το τραγούδι που ακούς βγαίνοντας από μια συναυλία με πολλά ντεσιμπέλ, σχεδόν κουφός και σου κάθεται στο μυαλό για πάντα.
Εκτός από Heart of Gold, ένα από τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, το Harvest έχει ακόμα το συγκλονιστικό The needle and the damage done, αφιερωμένο στον Ντάνι Γουίτεν που δεν πρόλαβε να δει τους Crazy Horse να μεσουρανούν, είχε και το Alabama. Σε αυτό, απάντησαν ένα χρόνο αργότερα οι Lynyrd Skynyrd, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες μουσικές παρεξηγήσεις στο ροκ εν ρολ.


Επίσης, ο δίσκος είχε ένα σωρό προσκεκλημένους: από τους… Crosby, Stills and Nash, μέχρι τη Λίντα Ρόντσταντ και τον Τζέιμς Τέιλορ.
Ο Γιανγκ φημολογείται ότι είχε ζητήσει το κάλυμμα του δίσκου να είναι βιοδιασπώμενο, αίτημα που απέρριψε η εταιρία ως υπερβολικά κοστοβόρο και από φόβο μήπως… δεν προλάβει καν να φτάσει στα ράφια των δισκοπωλείων.






ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back