ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Η σιωπή ίσον συνενοχή»

Εικόνα του άρθρου «Η σιωπή ίσον συνενοχή»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/02/2017, 21:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tην παραδειγματική τιμωρία των ενόχων ζητά με ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, με αφορμή τη σύλληψη τριών ατόμων που φέρεται να σκότωσαν έξι αγριόγιδα στην ευρύτερη περιοχή του Τσεπελόβου. Τα τρία άτομα συνελήφθηκαν από θηροφύλακες της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα αρκετά σκληρές φωτογραφίες με τα σκοτωμένα ζώα. Τα πέντε από τα έξι αγριόγιδα που σκοτώθηκαν, κυοφορούσαν και θα γεννούσαν τα μικρά τους τον ερχόμενο Μάιο.

Ο Φορέας Διαχείρισης εκτιμά προφανώς ότι η εξάλειψη της λαθροθηρίας όλων των ειδών και όχι μόνο του αγριόγιδου, που είναι προστατευόμενο είδος, δεν επιτυγχάνεται απλώς με τη σύλληψη κάποιων ατόμων αλλά με τη διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης στην τοπική κοινωνία ότι τέτοιες πράξεις δεν είναι ανεκτές. Ενδιαφέρον έχει δε η αναφορά του περί σιωπής.

«Η σιωπή σε τέτοιες πρακτικές αποτελεί επί της ουσίας συγκάλυψη και συνενοχή» τονίζει. Προειδοποιεί δε ότι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την άγρια πανίδα του πάρκου είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα, τα οποία συνήθως εμφανίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές τον Μάρτιο.

Τέλος ο Φορέας Διαχείρισης αναφέρει ότι την ανάγκη ενίσχυσής του με αρμοδιότητες και πόρους, ώστε οι φύλακές του να μπορούν να ασκούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα επόπτευσης και φύλαξης της προστατευόμενης περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back