Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η σαρδέλα με τις 1.003 πρωτεΐνες

Εικόνα του άρθρου Η σαρδέλα με τις 1.003 πρωτεΐνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2018, 19:00
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα αλιεύματα του Αμβρακικού που εκπόνησε το τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσίασε η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Γιάννη Σκούφο.

Η διάθεση είναι η σαρδέλα, η γαρίδα και η κουτσομούρα του Αμβρακικού να προωθηθούν ως ΠΟΠ. Την έρευνα χρηματοδότησε η Περιφέρεια Ηπείρου, εξ ου και η παρουσία των επισήμων.

Ο κ. Σκούφος τόνισε μεταξύ άλλων ότι για πρώτη φορά διεθνώς ταυτοποιήθηκε και χαρακτηρίστηκε το πρωτεϊνικό περιεχόμενο των τριών αυτών ειδών.

Συγκεκριμένα, η σαρδέλα του Αμβρακικού περιέχει 1.003 πρωτεΐνες από τις οποίες οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή και οι 56 από αυτές, έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις σαρδέλες του Ιονίου και του κόλπου της Καλλονής. Οι 556 αυτές πρωτεΐνες μπορούν να αποτελέσουν στόχο για την ταυτοποίηση, την  ιχνηλασιμότητα και την μοναδικότητα της σαρδέλας του Αμβρακικού Κόλπου.

 Αντίστοιχα και  η γαρίδα του Αμβρακικού έχει  347 απομονωθείσες πρωτεΐνες από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτή και οι 22 από αυτές έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά.

Επίσης, η κουτσομούρα του Αμβρακικού περιέχει 575 πρωτεΐνες και είναι πιο πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα από τα άλλα δύο είδη.  



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back