Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 27-06-2020, 20:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ιδέα, είναι να δούμε τη σημερινή εικόνα των Ιωαννίνων με   «θραύσματα»  του παρελθόντος, μέσα από φωτογραφίες του σήμερα, στα   σημεία που  τραβήχτηκαν παλιότερες φωτογραφίες. Κάποιες εξ αυτών, έχουν   αποτυπώσει  σημεία που δεν υπάρχουν πια, κάποιες άλλες όμως δείχνουν  ότι  παρά το  πέρασμα των χρόνων, η πόλη διατηρεί αρκετά από τα σημεία   αναφοράς της με  διαχρονικό τρόπο.


Η κεντρική πύλη της εσωτερικής ακρόπολης του Κάστρου, στο Ιτς Καλέ, είναι μια από τις πέντε που διαθέτει. Είναι η βασική πύλη του Ιτς Καλέ, που φτιάχτηκε ως ένα «οχυρό μέσα στο οχυρό» και επιστέφεται με μεγάλο αψίδωμα. Στην επιφάνειά του, υφίστανται τρία ορθογώνια διάχωρα  στα οποία, όπως εκτιμάται, υπήρχαν επιγραφές, αλλά και μια μαρμάρινη  πλάκα που περιβάλλεται από ανάγλυφο φυτικό διάκοσμο.

Η ένθετη φωτογραφία χρονολογείται από το 1913, αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης και αποδίδεται στον Υμπέρ Περνό, το γάλλο γλωσσολόγο που ταξίδεψε, φωτογράφησε, αλλά και ηχογράφησε την Ελλάδα, στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να στηρίξετε με μια συνδρομή, εδώ:

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2