Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 15-04-2018, 16:07
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η Λίνα Λάμπρου ορκίστηκε υπουργός Κοινωνικής Προστασίας στις 29 Φεβρουαρίου του 1956, στην κυβέρνηση της ΕΡΕ και του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός στην Ελλάδα.  Ήταν κόρη ενός πρωθυπουργού, του Σπύρου Λάμπρου και έμεινε στην ιστορία με το όνομα του συζύγου της, επίσης πρωθυπουργού: Λίνα Τσαλδάρη.

Ο δρόμος που οδηγεί από τη Στρατολογία στα Λακκώματα φέρει το όνομά της και το ερώτημα, γιατί να δοθεί δρόμος με το όνομά της στα Γιάννενα, απαντιέται από την καταγωγή της. Ο πατέρας της, Σπύρος Λάμπρος (που επίσης έχει δώσει το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της πόλης των Ιωαννίνων), παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα, είχε καταγωγή από την Ήπειρο. Η μητέρα της ήταν η Άννα Μπαλάνου, η οποία καταγόταν από την καλαρρυτινή οικογένεια των Μπαλάνων. Παππούς της ήταν ο Κοσμάς, ο χειροτονημένος μαθηματικός που χρημάτισε σχολάρχης της σχολής Γκιούμα.

Η Λίνα Τσαλδάρη παντρεύτηκε το 1919 τον Παναγή Τσαλδάρη, τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος. Ο Τσαλδάρης πέθανε από ανακοπή στις 17 Μαΐου του 1936. Η Λίνα, η οποία δεν απέκτησε παιδιά μαζί του, ήταν δραστήρια στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Είχε μάλιστα και άσπονδους εχθρούς όπως η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα.

Το 1952 η Βουλή ψήφισε το νόμο που παραχωρούσε ίσα δικαιώματα στις γυναίκες. Τελικά, η Τσαλδάρη εκλέχτηκε με την ΕΡΕ το 1956 και δύο χρόνια αργότερα ορκίστηκε υπουργός, για να παραμείνει στην κυβέρνηση η οποία εκλέχτηκε χωρίς να πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές.

Η Τσαλδάρη εκλέχτηκε ξανά βουλευτής στις εκλογές του 1958. Πέθανε παραμονή των βουλευτικών εκλογών του 1981, στις 17 Οκτωβρίου, από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 94 ετών.200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa