ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρόταση για το νέο «Καλλικράτη»

Εικόνα του άρθρου Η πρόταση για το νέο «Καλλικράτη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2017, 12:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ και λίγες μέρες είναι «στον αέρα» η πρόταση για την αλλαγή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως την κατέθεσε η κυβέρνηση. Μεταξύ των προτάσεων που προβλέπει το σχέδιο, υπάρχει ο «εσμός» συγχωνεύσεων αρμοδιοτήτων και ενδεχομένως, υπηρεσιών ανά «πεδίο πολιτικής», αναπροσδιορισμός των ειδικών χαρακτηριστικών (ορεινοί, νησιωτικοί Δήμοι κ.λπ.), ενίσχυση συμβουλίων δημοτικών ενοτήτων, δυνατότητα διάκρισης μεταξύ δημοτικών ενοτήτων ως ορεινές κ.λπ.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές που προτείνονται, είναι στο εκλογικό σύστημα: επέκταση του εκλέγει και εκλέγεσθαι στους πολίτες της Ε.Ε., ψήφος στα 17, ενιαία εκλογική περιφέρεια για κάθε Δήμο, αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Εδώ, η κυβέρνηση προτείνει μια «τύπου απλή αναλογική» και όχι ακριβώς απλή αναλογική, όπως άλλωστε έχει κάνει και με το εκλογικό σύστημα των βουλευτικών εκλογών (άλλο εάν το «βαφτίζει» απλή αναλογική). Προτείνει μια αναλογικότερη κατανομή όλων των εδρών των συμβουλίων από τον πρώτο γύρο, με τη μέθοδο της «αναλογικής των υπολοίπων». Ο δε δήμαρχος-περιφερειάρχης θα είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού που επικρατεί στον β’ γύρο (εφόσον δεν υπάρχει αποτέλεσμα 50+1 από τον α’ γύρο) και θα πρέπει να διοικήσει με την κατανομή εδρών από τον α’ γύρο, δηλαδή με πολιτικές συμμαχίες.

Επιπλέον, καταργείται η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής και αντικαθίσταται από τα συμβούλια των δημοτικών ενοτήτων, καταργείται η άμεση εκλογή χωρικών αντιπεριφερειαρχών, κ.α.

Δίνεται ακόμα η δυνατότητα τοπικών δημοψηφισμάτων και ηλεκτρονικών τοπικών δημοσκοπήσεων. Στο καίριο θέμα της εποπτείας, καταργείται ο υποχρεωτικός έλεγχος νομιμότητας πράξεων των ΟΤΑ και ιδρύεται ειδική εποπτική αρχή.

Επίσης, η πρόταση προτείνει σενάρια διαμεσολάβησης, ενώ το «παρατηρητήριο» θα αντικατασταθεί από «επιτροπή οικονομικής ανασυγκρότησης». 

Διαβάστε εδώ όλη την πρόταση:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.doc

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back