ΚΟΣΜΟΣ

Η πρόεδρος της Ταϊβάν αψηφά τις απειλές της Κίνας

Εικόνα του άρθρου Η πρόεδρος της Ταϊβάν αψηφά τις απειλές της Κίνας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2023, 14:04
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα απείλησε με «αποφασιστικά αντίμετρα» σχετικά με την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Κέβιν Μακάρθι. Η πρόεδρος της Ταϊβάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε δύο χώρες της Κεντρικής Αμερικής τον επόμενο μήνα.

Η διπλωματική πίεση κατά της Ταϊβάν έχει αυξηθεί πρόσφατα, με το Πεκίνο να στέλνει στρατιωτικά μαχητικά αεροσκάφη που πετούν προς το νησί σε σχεδόν καθημερινή βάση. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ονδούρα σύνηψε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, αφήνοντας την Ταϊβάν με μόνο 13 χώρες να την αναγνωρίζουν ως κυρίαρχο κράτος.

Η Τσάι σχεδίασε το ταξίδι ως μια ευκαιρία να δείξει τη δέσμευση της Ταϊβάν στις δημοκρατικές αξίες στην παγκόσμια σκηνή, καθώς αναχώρησε από την Ταϊβάν για τη δεκαήμερη περιοδεία της στην Αμερική.

«Θέλω να πω σε όλο τον κόσμο ότι η δημοκρατική Ταϊβάν θα διαφυλάξει αποφασιστικά τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας και θα συνεχίσει να είναι μια δύναμη για το καλό στον κόσμο, συνεχίζοντας έναν κύκλο καλοσύνης, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας στον κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. «Η εξωτερική πίεση δεν θα εμποδίσει την απόφασή μας να συνεργαστούμε με τον κόσμο».

Σχολιάζοντας η Τζου Φεγκλιάν, εκπρόσωπος της κινεζικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις υποθέσεις της Ταϊβάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είπε ότι οι «διελεύσεις» της Τσάι από τις ΗΠΑ δεν προβλέπουν απλώς την παραμονή στο αεροδρόμιο ή το ξενοδοχείο, αλλά τις συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές.

«Εάν έχει επαφή με τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, θα είναι άλλη μια πρόκληση που παραβιάζει σοβαρά την αρχή της ”μίας Κίνας”, βλάπτει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και καταστρέφει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν», είπε. «Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε αυτό και σίγουρα θα λάβουμε μέτρα για να απαντήσουμε αποφασιστικά», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Πηγή: AP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back