Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Κέβιν Μακάρθι εξελέγη (τελικά) πρόεδρος

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Ο Κέβιν Μακάρθι εξελέγη (τελικά) πρόεδρος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/01/2023, 11:33
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αφού έκανε εκτεταμένες παραχωρήσεις σε μια ομάδα σκληροπυρηνικών δεξιών που ήγειραν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του κόμματος να κυβερνήσει.

Ο 57χρονος από την Καλιφόρνια υπέστη μια τελευταία ταπείνωση όταν ο βουλευτής Ματ Γκατζ αποφάσισε να τηρήσει αποχή κατά τη 14η ψηφοφορία, προκαλώντας μια συμπλοκή στην οποία ο συνάδελφός του Ρεπουμπλικανός Μάικ Ρότζερς χρειάστηκε να απομακρυνθεί με χρήση σωματικής δυνάμης.

Η νίκη του Μακάρθι στη 15η ψηφοφορία έβαλε τέλος στην πιο βαθιά δυσλειτουργία του Κογκρέσου σε πάνω από 160 χρόνια, κατέδειξε όμως και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ως επικεφαλής μιας ισχνής και βαθιά πολωμένης πλειοψηφίας.

Κέρδισε τελικά με ψήφους 216-212. Κατάφερε να εκλεγεί με λιγότερες από τις μισές ψήφους των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων επειδή έξι βουλευτές του ίδιου του κόμματός του δεν ψήφισαν -δεν υποστήριξαν τον Μακάρθι αλλά και δεν ψήφισαν υπέρ ενός άλλου υποψηφίου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Κέβιν Μακάρθι καλώντας τον να «κυβερνήσει υπεύθυνα και προς το συμφέρον των Αμερικανών».

«Είμαι έτοιμος να εργαστώ με τους Ρεπουμπλικανούς όταν αυτό είναι δυνατό και οι ψηφοφόροι δήλωσαν ξεκάθαρα πως περιμένουν από τους Ρεπουμπλικανούς να είναι εξίσου έτοιμοι να εργαστούν με μένα», ανέφερε ο Αμερικανός προέδρος σε μια ανακοίνωση.

«Είμαι χαρούμενος που τελείωσε», δήλωσε ο ίδιος ο Μακάρθι στους δημοσιογράφους λίγο μετά την ψηφοφορία.

Ο Μακάρθι συμφώνησε σε μια απαίτηση των σκληροπυρηνικών σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε βουλευτής θα μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνσή του οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της εξουσίας του όταν θα προσπαθεί να περάσει έναν νόμο για κρίσιμα θέματα περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης της κυβέρνησης, της αντιμετώπισης του επερχόμενου ορίου χρέους των ΗΠΑ και άλλων κρίσεων που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η ισχνή πλειοψηφία 222-212 που εξασφάλισαν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου έδωσε μια υπερμεγέθη εξουσία σε σκληροπυρηνικούς που αντιτέθηκαν στην ηγεσία του Μακάρθι.

Οι παραχωρήσεις του, που περιλαμβάνουν μεγάλες περικοπές δημοσίων δαπανών και άλλες περικοπές, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αναταραχή τους επόμενους μήνες, ιδίως αν το Κογκρέσο χρειαστεί να συγκατατεθεί σε μια περαιτέρω αύξηση της ικανότητας δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών που ανέρχεται τώρα στα 31,4 τρισεκ. δολάρια.

Την τελευταία δεκαετία οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κατ΄επανάληψη κλείσει τμήματα της κυβέρνησης και έχουν σπρώξει την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στο χείλος της χρεοκοπίας στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν μεγάλες περικοπές δαπανών, συνήθως χωρίς επιτυχία.

Η καθυστερημένη νίκη του Μακάρθι σημειώθηκε την επομένη από τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν ένας βίαιος όχλος εφόρμησε στο Κογκρέσο στην προσπάθεια να ανατρέψει την εκλογική ήττα του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back