ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Πομπηία συνεχίζει να αποκαλύπτει την κόλαση της ανθρώπινης τραγωδίας

Εικόνα του άρθρου Η Πομπηία συνεχίζει να αποκαλύπτει την κόλαση της ανθρώπινης τραγωδίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2023, 00:44
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Αναταραχή, σύγχυση, απόπειρες διαφυγής και στο μεταξύ σεισμός, πέτρες, ρεύματα ηφαιστειακής τέφρας και καυτών αερίων. Ήταν η κόλαση της έκρηξης του 79 μ.Χ. Αυτή στην οποία βρέθηκαν οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης της Πομπηίας, συμπεριλαμβανομένων των δύο τελευταίων θυμάτων, οι σκελετοί των οποίων βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφής στην Insula dei Casti Amanti.

Τα καλοδιατηρημένα λείψανα βρέθηκαν κάτω από έναν τοίχο που κατέρρευσε. Τα κατάγματα των οστών υποδεικνύουν ότι οι άνδρες πέθαναν πιθανότατα ως αποτέλεσμα πολλαπλών τραυματισμών που υπέστησαν καθώς το κτίριο στο οποίο αναζητούσαν καταφύγιο κατέρρευσε εξαιτίας σεισμού που σημειώθηκε κατά το πρώιμο στάδιο της ηφαιστειακής έκρηξης.

Ένα από τα θύματα πιστεύεται ότι σήκωσε το χέρι του σε μια προσπάθεια να προστατευτεί από τον τοίχο που έπεφτε.

Ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, δήλωσε ότι η ανακάλυψη έφερε ακόμη περισσότερο στο προσκήνιο «την κόλαση» της ανθρώπινης τραγωδίας.

Στο ίδιο δωμάτιο με τα θύματα βρέθηκαν επίσης χάντρες από ένα περιδέραιο και έξι νομίσματα -τα δύο χρονολογούνται στα μέσα του δεύτερου αιώνα π.Χ.

«Η Πομπηία είναι ένα τεράστιο αρχαιολογικό εργαστήριο που τα τελευταία χρόνια έχει ανακτήσει τη δύναμή του, καταπλήσσοντας τον κόσμο με τις συνεχείς ανακαλύψεις που φέρνει στο φως και φανερώνοντας την ιταλική αριστεία στον τομέα αυτό», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σανγκιουλιάνο.

Τα ερείπια της Πομπηίας ανακαλύφθηκαν τον 16ο αιώνα, ενώ οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1748. Περισσότερα από 1.500 από τα περίπου 2.000 θύματα έχουν βρεθεί στο πέρασμα των αιώνων.

Η τελευταία ανακάλυψη ανθρώπινων λειψάνων έγινε το 2020, όταν οι σκελετοί δύο ανδρών, που πιστεύεται ότι ήταν ένας πλούσιος άνδρας και ο σκλάβος του, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε μια βίλα στα περίχωρα της πόλης. 

Οι δύο άνδρες, που βρίσκονταν κοντά ο ένας στον άλλο, πιστεύεται ότι γλίτωσαν από την αρχική φάση της έκρηξης, όταν η πόλη καλύφθηκε από ηφαιστειακή τέφρα και ελαφρόπετρα, για να σκοτωθούν στη συνέχεια από μια έκρηξη που συνέβη την επόμενη ημέρα.

Με πληροφορίες από pompeiisites.org. Φωτογραφία: pompeiisites.org



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back