ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πώς ζούσαν οι σκλάβοι στην Πομπηία;

Εικόνα του άρθρου Πώς ζούσαν οι σκλάβοι στην Πομπηία;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2023, 11:56
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μικρή κρεβατοκάμαρα σε μια ρωμαϊκή βίλα κοντά στην Πομπηία, η οποία σχεδόν σίγουρα χρησιμοποιούνταν από σκλάβους, ρίχνοντας φως στην ταπεινή τους θέση στον αρχαίο κόσμο, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Πολιτισμού.

Το δωμάτιο βρέθηκε στη βίλα Civita Giuliana, περίπου 600 μέτρα βόρεια των τειχών της Πομπηίας, η οποία εξαφανίστηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια.

Περιείχε δύο κρεβάτια, εκ των οποίων μόνο το ένα είχε στρώμα, δύο μικρά ντουλάπια και μια σειρά από τεφροδόχους και κεραμικά δοχεία, στα οποία βρέθηκαν τα λείψανα δύο ποντικιών και ενός αρουραίου.

«Αυτές οι λεπτομέρειες υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τις συνθήκες επισφάλειας και κακής υγιεινής στις οποίες ζούσαν τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα εκείνη την εποχή», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Υλικά όπως έπιπλα και υφάσματα, που καλύφθηκαν από την καταστροφική έκρηξη των θραυσμάτων βράχων, των αερίων και της τέφρας του Βεζούβιου, αποσυντέθηκαν με την πάροδο των ετών, αφήνοντας ένα κενό στα συντρίμμια.

Όταν γεμίζει με γύψο, το κενό αυτό αποκαλύπτει το αρχικό σχήμα και το περίγραμμα του υλικού που έχει φύγει προ πολλού, συμπεριλαμβανομένου του περιγράμματος μιας τσαλακωμένης κουβέρτας που έχει μείνει στο δίχτυ του κρεβατιού.

«Μοιάζει με φωτογραφία ... Ωστόσο, πρόκειται για μια εικόνα από σχεδόν 2000 χρόνια πριν», δήλωσε το υπουργείο.

Οι ανασκαφές στη βίλα Civita Giuliana πραγματοποιήθηκαν το 1907-1908 και στη συνέχεια ξανά από το 2017, όταν η αστυνομία διαπίστωσε ότι ο χώρος λεηλατείται από παράνομους σκαπανείς.

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι μέρος ενός από τα κρεβάτια είχε καταστραφεί από μια σήραγγα που χρησιμοποιούσαν οι ληστές για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα άλλο τμήμα της βίλας.

Η Πομπηία και η γύρω περιοχή βυθίστηκε από ηφαιστειακή τέφρα όταν ο Βεζούβιος εξερράγη το 79 μ.Χ., σκοτώνοντας χιλιάδες Ρωμαίους που δεν είχαν ιδέα ότι ζούσαν κάτω από ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια της Ευρώπης.

Η έκρηξη έθαψε την πόλη σε ένα παχύ στρώμα στάχτης, διατηρώντας πολλούς από τους κατοίκους και τα κτίριά της.

Φωτογραφίες: Ministero della Cultura/Facebook


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back