Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H πολιτική συζήτηση που δεν έγινε…

Εικόνα του άρθρου H πολιτική συζήτηση που δεν έγινε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2023, 19:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρο, με πρόεδρο τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη, συνεδρίασε σήμερα για να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ερευνητική γεώτρηση εξόρυξης φυσικού αερίου «Ήπειρος 1» της εταιρίας Energean στη Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας.

Και η επιτροπή είπε κατά πλειοψηφία το «ναι» της, με τον κ. Γοργόλη να αρνείται οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση και να ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει «σε αυτή την επιτροπή να τίθενται πολιτικά ζητήματα παρά μόνο περιβαλλοντικά». Βέβαια η επιτροπή δεν αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά από αιρετούς.

Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», με εκπροσώπους τον Θοδωρή Κορωναίο και τον Άρη Σπέγγο, ζήτησε να γίνει ψηφοφορία προκειμένου το θέμα να πάει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έχοντας τη στήριξη των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» - η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» απουσίαζε. Το αίτημα απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, με τις παρατάξεις να δίνουν στη συνέχεια αρνητική ψήφο επί της γνωμοδότησης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

«Αν θέλουν το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο περιφερειάρχης, τότε το θέμα θα πάει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γοργόλης.

Κατά τα άλλα, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ερευνητική γεώτρηση και τα της ασφάλειάς της, με αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά. Η εταιρία, με εκπρόσωπο τον αντιπρόεδρο της Κωνσταντίνο Νικολάου, υπεραμύνθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, της ασφάλειας της ερευνητικής γεώτρησης σε πολλά επίπεδα. «Δεν είμαστε πρωτάρηδες» είπε όπως και ότι «ελεγχόμαστε από το κράτος», ενώ υποστήριξε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα fracking (εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου). Επανέλαβε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο υποθέσεις για την ύπαρξη αποθεμάτων. Και είναι αρκετά καλές για να ρισκάρουμε τη γεώτρηση. Οι πιθανότητες είναι μικρές».

Το κρίσιμο ζήτημα βέβαια δεν είναι αυτή καθαυτή η ερευνητική γεώτρηση αλλά γενικότερα η ενδεχόμενη αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έθεσαν επί τάπητος και τα περί ανατροπής του αναπτυξιακού μοντέλου που έχει επιλεγεί για την Ήπειρο (πρωτογενής τομέας, εναλλακτικός τουρισμός).

Στην αρχή της συνεδρίασης τέθηκε θέμα για την παρουσία αστυνομικών στον χώρο της Περιφέρειας όπως και για το κλείσιμο της κεντρικής εισόδου του κτιρίου. Ο κ. Γοργόλης αρνήθηκε ότι δόθηκε κάποια εντολή και υποστήριξε ότι «δεν είναι αρμόδιος για θέματα ασφάλειας».

Σημειωτέον επίσης ότι στην αίθουσα συνεδριάσεων, το παρών έδωσαν πολύ λίγοι πολίτες που ανάρτησαν πανό κατά των εξορύξεων.

Μετά τη θετική γνωμοδότηση της επιτροπής περιβάλλοντος, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, η οποία αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την εμφάνιση επιστολής του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη για παράταση της δημόσιας διαβούλευσης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back