Oikonomou pisoi
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Η πόλη τότε και τώρα: Το αρχοντικό Ιωαννίδη

Εικόνα του άρθρου Η πόλη τότε και τώρα: Το αρχοντικό Ιωαννίδη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/04/2020, 00:22
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Το αρχοντικό Ιωαννίδη, στη γωνία Μιχαήλ Αγγέλου και Χαριλάου  Τρικούπη, «υπενθυμίζεται» μόνο από την πύλη του. Εν έτει 1952, έγινε το  δεύτερο αρχοντικό της πόλης, μετά το αρχοντικό Μίσιου που αναγνωρίστηκε  ως διατηρητέο κτίριο. Η οικία αυτή εκτιμάται ότι είχε ανεγερθεί στα μέσα  του 19ου αιώνα και ανήκε σε έναν πασά, τον Χαϊρεντίν πασά.

Το Σπίτι με τη Γέφυρα ήταν για χρόνια ένα σήμα κατατεθέν της αστικής εικόνας των Ιωαννίνων, μέχρι τις 22 Απριλίου του 1975, οπότε και καταστράφηκε από φωτιά.

Το 1968, το αρχοντικό Ιωαννίδη «πρωταγωνιστεί» στην ταινία «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» με τους Δημήτρη Παπαμιχαήλ και Αλίκη Βουγιουκλάκη.


Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Η ένθετη φωτογραφία ειναι του Α. Καλογερίδη

Η ιδέα, είναι να δούμε τη σημερινή εικόνα των Ιωαννίνων με  «θραύσματα» του παρελθόντος, μέσα από φωτογραφίες του σήμερα, στα σημεία  που τραβήχτηκαν παλιότερες φωτογραφίες. Κάποιες εξ αυτών, έχουν  αποτυπώσει σημεία που δεν υπάρχουν πια, κάποιες άλλες όμως δείχνουν ότι  παρά το πέρασμα των χρόνων, η πόλη διατηρεί αρκετά από τα σημεία  αναφοράς της με διαχρονικό τρόπο.

Δείτε όλα τα μοντάζ της στήλης, με παλιές φωτογραφίες και σημερινά, ίδια σημεία της πόλης, εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back