Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου, οι μικρές επιχειρήσεις και 30 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Η Περιφέρεια Ηπείρου, οι μικρές επιχειρήσεις και 30 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2020, 01:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καθεστώς ενίσχυσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται σε 12 Περιφέρειες που πλήττονται από τον κοροναϊό, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ των Περιφερειών αυτών, και η Ήπειρος…

Από τον κατάλογο των 13 Περιφερειών, απουσιάζει η Κεντρική Μακεδονία, η οποία είναι αυτή που άνοιξε τον δρόμο για την απευθείας χρηματοδότηση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ, με τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα να παίρνει την πρωτοβουλία αλλά και την έγκριση του υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα τέλη Αυγούστου.

Από τότε, κι άλλες Περιφέρειες, όπως της Δυτικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας, κίνησαν τις διαδικασίες για ανάλογες προκηρύξεις, με χρηματοδότηση από το περιφερειακό επιχειρησιακό τους πρόγραμμα. Η Περιφέρεια Ηπείρου, όμως, αρνούνταν να μπει στην όλη διαδικασία, με το επιχείρημα ότι δεν έχει πόρους το δικό της ΕΣΠΑ λόγω υπερδέσμευσης (διαβάστε εδώ). Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης παρέπεμπε στο υπουργείο Ανάπτυξης όπου είχε καταθέσει αίτημα στις 9 και 11 Σεπτεμβρίου να γίνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε κεντρικό επίπεδο για όλες τις Περιφέρειες, ανάλογη με αυτήν της Κεντρικής Μακεδονίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Καχριμάνης σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης «Ήπειρος 2014-2020», και υπό την πίεση των εξελίξεων, κινητοποιήθηκε προς την κατεύθυνση αναζήτησης πόρων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». «Κάναμε αίτημα στο υπουργείο για 30 εκατ. ευρώ» τονίζει στον «Τύπο Ιωαννίνων», με την υποσημείωση της αναγκαίας (μεγαλύτερης) υπερδέσμευσης των πόρων -στο 212% του συνολικού ποσού του ΕΣΠΑ. Το αίτημα, όπως αναφέρει, κατατέθηκε σήμερα το πρωί, με τον γενικό γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρη Σκάλκο να είχε ενημερωθεί νωρίτερα.

Η Ελλάδα κατέθεσε πάντως το αίτημα για καθεστώς ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό στις 12 Περιφέρειες (πλην Κεντρικής Μακεδονίας), στις 11 Σεπτεμβρίου! Πριν αρχίσουν δηλαδή ο δημόσιος διάλογος αλλά και η δημόσια αντιπαράθεση στην Ήπειρο για την απευθείας χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων. Κάτι που γεννά αμφιβολίες για το κατά πόσο η Περιφέρεια Ηπείρου γνώριζε για την κίνηση αυτή. 



Η τελική έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε λοιπόν σήμερα. Προφανώς, η κυβέρνηση… ακολούθησε το παράδειγμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και προχώρησε τις διαδικασίες για τις άλλες Περιφέρειες ομαδικά. Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν έχει ανακοινώσει πώς κατανέμεται το ποσό του 1,5 δις ευρώ ανά Περιφέρεια μέσω των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων (ή ενδεχομένως και άλλων πόρων;).

Στην εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι η δημόσια στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης ως ποσοστό των δαπανών τις οποίες οι δικαιούχοι πραγματοποίησαν το 2019. Το μέγιστο ποσοστό επιδότησης των δαπανών ανά εταιρία είναι 50%.

Η απόφαση «νομιμοποιείται» βάσει του προσωρινού πλαισίου που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back