Λυκ πίσω
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου θέλει να φτιάξει ενεργειακή κοινότητα

Εικόνα του άρθρου Η Περιφέρεια Ηπείρου θέλει να φτιάξει ενεργειακή κοινότητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2024, 20:01
ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια περιφερειακή ενεργειακή κοινότητα σχεδιάζει να ιδρύσει η Περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία θα ενταχθεί η ίδια, οι Δήμοι, οι ΔΕΥΑΙ και οι ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ.

Η κίνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να γίνει με πραγματικούς όρους «κοινότητας» και όχι με τη μονοθεματική, άκαμπτη λογική, με την οποία λειτουργεί συχνά η περιφερειακή αρχή.

Όλα αυτά προέκυψαν με αφορμή την επίσκεψη της υφυπουργού Περιβάλλοντος Αλεξάνδρας Σδούκου στα Γιάννενα και την παρουσίαση του προγράμματος «Απόλλων».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από εννιά μήνες περίπου, φιλοδοξεί να καλύψει το 50% των καταναλώσεων των ΟΤΑ, των ΔΕΥΑ και των ΤΟΕΒ. Όλοι, φορείς που έχουν πληγεί από την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, με περαιτέρω συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο.

Αυτή η εξέλιξη θα είναι θετική, εφόσον ικανοποιηθούν οι τεχνικές απαιτήσεις. Σημειωτέον ότι ολοκληρωμένες απόπειρες του πρόσφατου παρελθόντος στους ΟΤΑ, με ενεργειακές κοινότητες, δεν έγιναν αποδεκτές στο δίκτυο.

Έτσι και αλλιώς, στην Ελλάδα, η ενέργεια έχει γίνει σχεδόν αποκλειστικά εμπόρευμα, του οποίου η τιμή γίνεται δείκτης κερδοσκοπίας, με βασική κυβερνητική ευθύνη.

Σημειώνεται επίσης ότι ενεργειακές κοινότητες λειτουργούν ήδη σε όλη τη χώρα. Στα Γιάννενα υπάρχει ΕνΚοιν που λειτουργεί με επιτυχία, στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Ο Δήμος Ιωαννιτών επίσης έχει προσπαθήσει να «τρέξει» δύο ενεργειακές κοινότητες που τώρα, βρίσκονται σε μεταβατική φάση.

Πίσω στην εκδήλωση των Ιωαννίνων, παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας.

Η κα Σδούκου τόνισε ότι το πρόγραμμα «είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία πιστεύουμε πάρα πολύ, όπου θέλουμε τα οφέλη από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία».

Στην πράξη, η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να δημιουργήσει μια ενεργειακή κοινότητα, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι Δήμοι.

Το κόστος των έργων θα καλυφθεί κατά 50% από το κράτος. Ουσιαστικά, το υπόλοιπο 50% θα καλύπτουν οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με την κα Σδούκου για να δοθεί «κίνητρο» για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Ανέφερε σε αυτά τα LED, που στην Ήπειρο είναι μια αρκετά επεισοδιακή ιστορία, όχι βασικά προσανατολισμένη στην ενεργειακή εξοικονόμηση…

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης κάλεσε και αυτός (μετά την κυβέρνηση) τους αγρότες να υπογράψουν στο πρόγραμμα «Γαία», δύο μέρες μετά τον υπουργό κ. Σκυλακάκη, ο οποίος προσπαθούσε να συμμαζέψει την τεράστια ζημιά που έχει κάνει η ενεργειακή ακρίβεια και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3