ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Η Ντραμπάτοβα… των εκδρομών

Εικόνα του άρθρου Η Ντραμπάτοβα… των εκδρομών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2017, 12:49
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Από τους πιο αγαπημένους τόπους των Γιαννιωτών, από τις εποχές ακόμα προ της απελευθέρωσης της πόλης, ήταν η Ντραμπάτοβα. Τις Κυριακές ή τις γιορτινές μέρες έμπαιναν στις βάρκες και πήγαιναν εκδρομή απέναντι, όπου υπήρχαν αρκετά καφενεία.

Από κει έφευγαν συνήθως με τα δοχεία τους γεμάτα καθαρό νερό. Οι πηγές της Ντραμπάτοβας τροφοδοτούσαν την πόλη με νερό για πολλές δεκαετίες, όταν το νερό των πηγαδιών δεν επαρκούσε. Οι Νησιώτες είχαν αναλάβει τη δύσκολη αυτή δουλειά. Γέμιζαν βαρέλες και τις έφερναν στον Μώλο και από κει έκαναν διανομή στα σπίτια. Σημειωτέον ότι Ντραμπάτοβα (λέξη σλάβικης προέλευσης) σημαίνει «καλό νερό». Σήμερα, αν και η επίσημη ονομασία της είναι Κρυονέρι, η παλιά ονομασία έχει επικρατήσει.

Τις πηγές της Ντραμπάτοβας δεν θα μπορούσε να μην τις συνοδεύει ένας θρύλος, όπου, ως συνήθως, πρωταγωνιστεί ο Αλή πασάς. Κάποια στιγμή λοιπόν ο Αλή πασάς επισκέφθηκε τις πηγές και κοίταξε μέσα στο κοίλωμα όπου είδε μόνο σκοτάδι. Και ως… σωστός πασάς απείλησε τον τσοχαντάρη του (τον σωματοφύλακά του, ας πούμε): Τον διέταξε να μπει μέσα και να διερευνήσει τη σπηλιά –σε διαφορετική περίπτωση θα του έπαιρνε το κεφάλι. Και ο τσοχαντάρης υπάκουσε. Μπήκε μέσα και μετά από λίγο βγήκε τρέμοντας για να πει στον Αλή: «Κόψε με καλύτερα, πασά μου, παρά να με βάλεις σε αυτή τη μαύρη κόλαση». Και ο θρύλος σταματά εδώ… Άγνωστη η τύχη του τσοχαντάρη.

Ανέκαθεν οι πηγές της Ντραμπάτοβας θεωρούνταν σημαντικές για τον εμπλουτισμό της λίμνης. Σήμερα, ωστόσο, διάφορες συνθήκες όπως η κατασκευή των αναχωμάτων στη λίμνη και γενικότερα η μετάλλαξη του λιμναίου οικοσυστήματος, έχουν επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας των πηγών.


* Η φωτογραφία (εν έτει 1914) είναι από το λεύκωμα του Αναστ. Παπασταύρου "Ιωαννίνων Ενθύμιον"


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back