ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

H NASA προσομοιώνει τη ζωή στον Άρη

Εικόνα του άρθρου H NASA προσομοιώνει τη ζωή στον Άρη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2023, 23:39
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η κόκκινη άμμος μετακινείται κάτω από τις μπότες των μελών του πληρώματος. Στο βάθος, φαίνεται μια βραχώδης οροσειρά να ξεπροβάλλει από τον αρειανό ορίζοντα. Ένα λεπτό στρώμα κόκκινης σκόνης καλύπτει τους ηλιακούς συλλέκτες και τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την ετήσια αποστολή.

Αυτό το τοπίο δεν είναι στην πραγματικότητα 225 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Βρίσκεται σε μια γωνιά του Διαστημικού Κέντρου Johnson της Nasa στο Χιούστον, σε μια μεγάλη λευκή αποθήκη ακριβώς δίπλα στο γήπεδο του disc golf και στη διαδρομή του τραμ για τους τουρίστες και τις σχολικές ομάδες. 



Η κατοικία, που ονομάστηκε Mars Dune Alpha παρουσιάστηκε χθες, Τρίτη από τη NASA. Είναι έκτασης 160 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει χώρο κάθετης καλλιέργειας λαχανικών, ένα δωμάτιο αφιερωμένο σε ιατρικές διαδικασίες, έναν χώρο χαλάρωσης ή ακόμη προσωπικούς χώρους εργασίας.Ένας αεροθάλαμος οδηγεί σε μια αναπαραγωγή του περιβάλλοντος του Άρη. Στο δάπεδο με την κόκκινη άμμο βρίσκονται ένας μετεωρολογικός σταθμός, μια συσκευή κατασκευής τούβλων, ένα θερμοκήπιο και ένας κυλιόμενος διάδρομος, πάνω στον οποίο οι υποτιθέμενοι αστροναύτες θα περπατούν κρεμασμένοι από ιμάντες.

Για έναν ολόκληρο χρόνο, τέσσερις άνθρωποι θα ζήσουν σε μια προσομοίωση του Άρη για να βοηθήσουν τη Nasa να προετοιμαστεί για μια μελλοντική αποστολή στον κόκκινο πλανήτη.

Με τις μετρήσεις που θα γίνουν των επιδόσεών τους και των γνωστικών τους ικανοτήτων, η NASA θα κατανοήσει καλύτερα τους «πόρους» που θα πρέπει να παρέχονται κατά τη διάρκεια αυτού του φιλόδοξου ταξιδιού, εξήγησε η Γκρέις Ντάγκλας, υπεύθυνη του προγράμματος CHAPEA, η οποία επιβλέπει αυτήν την εμπειρία.

Οι ερευνητές της Nasa λένε ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό, ώστε να μάθουν τις επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία ένας χρόνος απομόνωσης με περιορισμένους πόρους.

«Καθώς μετακινούμαστε από τη χαμηλή γήινη τροχιά, από το φεγγάρι στον Άρη, θα έχουμε πολύ περισσότερους περιορισμούς πόρων από ό,τι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα είμαστε πολύ πιο μακριά από τη Γη ή από οποιαδήποτε βοήθεια από τη Γη», δήλωσε η Δρ Γκρέις Ντάγκλας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back