Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H «μικρή οικονομία» της Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου H «μικρή οικονομία» της Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2022, 20:18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πριν από 4 χρόνια, το 2018, στην Ήπειρο επιχειρούσαν 45.998 επιχειρήσεις, όπως τις κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ και η έκθεση του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ για την εκπαίδευση και απασχόληση στην χώρα.

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία από επίσημες καταγραφές, αυτό όμως είναι ένα από τα ενδιαφέροντα συγκεντρωτικά, σχετικά πρόσφατα –θα έχει ενδιαφέρον μια μελέτη που θα απολογίζει το «κόστος» της πανδημίας- στοιχεία για το ποιο είναι τελικά το «επιχειρηματικό» και οικονομικό αποτύπωμα των περιοχών της χώρας.

Η Ήπειρος συνεισφέρει μόλις 3,3% του συνόλου των νομικών μονάδων στην Ελλάδα (1.406.255 νομικές μονάδες) και την περίοδο καταγραφής δούλευαν σε αυτές 100.595 εργαζόμενοι-ες, πλήθος που αντιστοιχεί στο 2,4% του συνόλου σε όλη τη χώρα.

Συνολικά, αυτές οι μονάδες κατέγραψαν το 2018 κύκλοεργασιών ύψους 4.593.090 χιλ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,5% του συνολικού κύκλου εργασιών των νομικών μονάδων στην Ελλάδα.

Φυσικά, αυτοί οι αριθμοί έχουν αλλάξει ως απόλυτα μεγέθη από τότε. Αυτό που δεν έχει αλλάξει δραματικά είναι η αναλογία, που καθιστά ακόμα την Ήπειρο ένα μικρό οικονομικό μέγεθος στη χώρα.

Το 2018, στη διοικητική περιφέρεια Ηπείρου το 88,5% του συνολικού κύκλου εργασιών παράγεται σε 5 τομείς οικονομικής δραστηριότητας: Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών (39,5%), Μεταποίηση (29,1%), Γεωργία, δασοκομία και αλιεία (10,8%), Δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (5,1%), και Μεταφορά και αποθήκευση (4,0%).

Κοινώς, η Ήπειρος είναι μια οικονομία παροχής υπηρεσιών κατά βάση και με τις πιο «αιχμηρές» αυτή την εποχή δραστηριότητες όπως ο τουρισμός, αρκετά πιο πίσω, σε σχέση με άλλους κλάδους, αλλά και άλλες περιοχές.

Την ίδια χρονιά, στους συγκεκριμένους 5 τομείς επιχειρεί το 75,7% (ή 34.805 μονάδες) του συνολικού πλήθους των νομικών μονάδων της διοικητικής περιφέρειας, στις ο-ποίες απασχολείται το 62,7% (ή 63.035 απασχολούμενοι) του συνολικού πλήθους των απασχολουμένων στην διοικητική περιφέρεια.

Τη συγκεκριμένη χρονιά, στον τομέα της εκπαίδευσης επιχειρεί το 1,7% των νομικών μονάδων (ή 770 μονάδες) της περιφέρειας, στις οποίες απασχολείται το 9,8% των απασχολουμένων στην περιφέρεια, και παράγεται το 0,4% του κύκλου εργασιών της περιφέρειας.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το στοιχείο χρήσης γης για παραγωγή ενέργειας: Στην Ήπειρο χρησιμοποιείται το 0,2%, κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο που είναι 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back