Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «Μέριμνα» και το μέλλον της

Εικόνα του άρθρου Η «Μέριμνα» και το μέλλον της
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2019, 20:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη δική της δύσκολη στιγμή βιώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Μέριμνα», η οποία δραστηριοποιείται στη φροντίδα και στην προσχολική αγωγή παιδιών με αναπηρία. Το ζήτημα, μετά το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, ήρθε και στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων με πρωτοβουλία της επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυς Τσουμάνη. 

Το αίτημα της κ. Τσουμάνη για έκδοση ψηφίσματος δεν «πέρασε», με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να αντιπροτείνει να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση για τη «Μέριμνα» όταν το νέο διοικητικό συμβούλιο ενημερωθεί επαρκώς για την κατάσταση που επικρατεί.

Δώδεκα εργαζόμενοι μέσα στο καλοκαίρι έμειναν χωρίς δουλειά, με την τότε διοίκηση να αποφασίζει τη μη συνέχιση των συμβάσεων. Η νέα διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει τελικά σε τρίμηνες συμβάσεις –κάτι που επίσης δεν ικανοποιεί τους εργαζόμενους. Πρόεδρος της «Μέριμνας», στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχουν εκπρόσωποι από διάφορους φορείς, είναι ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσίμαρης, ενώ διευθύντρια η προϊσταμένη της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Ιωαννιτών Ρόη Ζηκίδου.

Ο κ. Τσίμαρης ανέφερε, σε μια πρώτη φάση, ότι η οικονομική κατάσταση της «Μέριμνας» δεν είναι καλή. «Είναι οξύ το πρόβλημα. Έχουμε μεγάλες απώλειες» τόνισε και μίλησε για μια εκτιμώμενη απώλεια 280.000 ευρώ για φέτος. «Έγιναν νέες δομές και πολλά παιδιά πήγαν σε αυτά. Τα φετινά voucher είναι 35 λιγότερα» υπογράμμισε.

Ο κ. Ελισάφ έθεσε το ζήτημα με έναν πιο διαφορετικό τρόπο. Για τον δήμαρχο, τίθεται πια ζήτημα αξιοπιστίας της «Μέριμνας». Ακούγοντας τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Τσίμαρης, είπε ότι «είναι ενδεικτικό ότι ο πολίτης δεν εμπιστεύεται έναν φορέα που έχει προσφέρει πολλά. Πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος». Η τοποθέτηση του δημάρχου προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμά Μπέγκα. «Θέμα κύρους και αξιοπιστίας δεν υπήρχε στην περίοδο τη δική μας» είπε. Σημειωτέον ότι πρόεδρος της «Μέριμνας» ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας ενώ κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τη δημοτική αρχή, πρόεδρος ήταν η δημοτική σύμβουλος Βάσω Μέγα.

Ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε σε αυτή τη μεταβατική περίοδο λέγοντας ότι ο ίδιος επικοινώνησε πολλές φορές με την κ. Ζηκίδου για να μην υπάρξει καμία μεταβολή εργασιακών σχέσεων. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να διασφαλιστεί η ομαλότητα» τόνισε. Η κ. Μέγα, κάνοντας τοποθέτηση, ανέφερε ότι «κανένας μας δεν είχε σκοπό και πρόθεση να βλάψει κάποιον εργαζόμενο. Ο στόχος όλων μας ήταν η ‘Μέριμνα’ να πάει μπροστά».

Τόσο η Τατιάνα Καλογιάννη όσο και ο Λάζαρος Νάτσης έθεσαν το ζήτημα να υπάρξει μια συνολικότερη συζήτηση για τις κοινωνικές δομές. Ο Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση» επέμεινε, όπως και η Όλυ Τσουμάνη, στην έκδοση ψηφίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back