ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μέρα που το καράβι της αγάπης συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινή ρουτίνα

Εικόνα του άρθρου Η μέρα που το καράβι της αγάπης συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινή ρουτίνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2017, 22:46
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σαν σήμερα πριν από 87 χρόνια, έδωσε τέλος στη ζωή του ο Βαλόντια. Ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ένας από τους πιο χαρισματικούς, ολοκληρωμένους, όσο και τραγικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών. Ο γιος του δασοφύλακα από το Μπαγκαντί της Γεωργίας, έδειξε από νωρίς ότι δεν θα περνούσε ήσυχη ζωή. Στρατευμένος από νωρίς στο ΡΣΔΕΡΚ και αργότερα στους Μπολσεβίκους, ο νεαρός ακόμα Μαγιακόφσκι θα διωχθεί από το σχολείο πρώτα, γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει τα δίδακτρά του, αλλά και από τις αρχές για την αντικαθεστωτική του δράση.

Το 1909, σε ηλικία μόλις 16 ετών, γράφει τη «Νύχτα» που μαζί με άλλο ένα ποίημα δημοσιεύεται και αποτελεί αφορμή για να αποβληθεί από τη Σχολή Καλών τεχνών. Το 1915 «χτυπάει» ξανά με το «Σύννεφο με παντελόνια» που τον καθορίζει οριστικά πλέον ως έναν από τους πρωτοπόρους της τέχνης και του φουτουρισμού. Έζησε τον πυρετό της Οκτωβριανής Επανάστασης στο Σμόλνι, στην καρδιά της και αυτή η πολιτική εξέλιξη έμελλε να τον χαρακτηρίσει επίσης αμετάκλητα.

Μετά την επικράτηση της επανάστασης, εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αλλά και σχεδιαστής. Ταξίδεψε στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, καταγράφοντας τις εμπειρίες του.

14 Απριλίου του 1930, άφησε πίσω του μερικές σειρές, πριν αυτοκτονήσει:

«Το καράβι της αγάπης συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινή ρουτίνα».

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back