ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κλιματική αλλαγή μάς ωθεί στην μόνωση της κατοικίας μας

Εικόνα του άρθρου Η κλιματική αλλαγή μάς ωθεί στην μόνωση της κατοικίας μας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2024, 17:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά παρατηρούμε στην χώρα μας πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή, η μεγάλης διάρκειας μεταβολή δηλαδή, των συνηθισμένων μοτίβων του κλίματος της γης που είναι ορατή σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, προκαλεί έντονη ανησυχία παγκοσμίως.

Οι επιπτώσεις της μεταβολής του κλίματος είναι πολλές για την υγεία των ανθρώπων. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να κινητοποιηθούμε συλλογικά και ατομικά στην εύρεση λύσεων για την αντιμετώπισή της. Οι σωστά μονωμένες κατοικίες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειωθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και για να προστατευτούμε από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.


Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον

Όπως προαναφέρθηκε οι συνέπειες της μεταβολής του κλίματος στο περιβάλλον είναι πολλές.

Ας τις δούμε πιο αναλυτικά:

  • Αυξάνεται η μέση θερμοκρασία του πλανήτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των ζεστών θερμοκρασιών τους καλοκαιρινούς μήνες και την ελάττωση του χιονιού σε πολλές περιοχές παγκοσμίως.
  • Αυξάνεται σημαντικά η αύξηση της στάθμης της θάλασσας ύστερα από τη διάλυση των πάγων,
  • Πολλές μεταβολές στον κύκλο του νερού. Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, αλλάζει η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων αλλά και η διαθεσιμότητα του νερού για γεωργική χρήση και για κατανάλωση από τους ανθρώπους.
  • Η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα επηρεάζονται σημαντικά από την κλιματική αλλαγή και αυτό οδηγεί στην εξαφάνιση πολλών ειδών.
  • Αυξάνονται οι κίνδυνοι για φυσικές καταστροφές όπως είναι οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες.


Συνέπειες και επιπτώσεις στην υγεία

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ανθρώπων

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την υγεία των ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, έχει επιβεβαιωθεί πως μία από τις βασικότερες αιτίες των καρδιοπαθειών και του καρκίνου είναι η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα. Η αύξηση του κινδύνου στειρότητας κατά 20% είναι άλλη μια επίπτωση της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, οι αλλαγές του κλίματος είναι δυνατόν να αυξήσουν τις κρίσεις του άσθματος αλλά και τα συμπτώματα των ανοϊκών ασθενών.

Είναι πιθανόν, επίσης, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες να συνδεθούν με νεφροπάθεια. Η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την ψυχική υγεία των ανθρώπων καθώς προκαλεί εντονότερο άγχος.


Πώς βοηθά η μόνωση της κατοικίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

«Μπορώ να συμβάλλω στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με το να μονώσω το σπίτι μου;»

Ρωτούν τακτικά αρκετά άτομα που συνειδητοποιούν τον παγκόσμιο κίνδυνο της μεταβολής του κλίματος και η απάντηση είναι απλή και μονολεκτική «Φυσικά». Θα εξηγήσουμε παρακάτω πιο αναλυτικά πόσο πολύ βοηθά η μόνωση στο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το συγκεκριμένο πρόβλημα.


Διατήρηση θερμοκρασίας και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Με την σωστή μόνωση που εφαρμόζεται σε ένα σπίτι στο δάπεδο, στη ταράτσα, στους εσωτερικούς ή στους εξωτερικούς τοίχους ελαχιστοποιείται σε μεγάλο βαθμό η μεταφορά της θερμότητας από το εξωτερικό προς το εσωτερικό και αντίστροφα. Έτσι, μπορεί να διατηρηθεί η δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες και η θερμότητα τους χειμερινούς για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν συστήματα θέρμανσης ή ψύξης (όπως σόμπα, καλοριφέρ, κλιματιστικό).

Με την μόνωση, επίσης, προωθείται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως είναι η ηλιακή που είναι περισσότερο αποδοτική και αποδοτική.


Με την μόνωση της κατοικίας προστατεύεται περισσότερο το περιβάλλον

Επιπλέον, εάν ζείτε σε ένα καλά μονωμένο σπίτι δεν ελαχιστοποιείτε μόνο την κατανάλωση ενέργειας αλλά και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτές οι εκπομπές προκαλούνται όταν καίγονται ορυκτά καύσιμα για να παραχθεί η ενέργεια. Δίχως την καύση των ορυκτών καυσίμων διατηρούνται οι φυσικοί πόροι όπως είναι ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Έτσι, επιλέγοντας την μόνωση μειώνεται το ανθρώπινο αποτύπωμα και προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό και το περιβάλλον..

Ακόμη η εφαρμογή είτε η εσωτερική είτε η εξωτερική (θερμοπρόσοψη) βοηθά στο να αποτρέπεται η είσοδος διάφορων επιβλαβών ουσιών από το περιβάλλον στο εσωτερικό του σπιτιού και ενισχύεται με αυτό το τρόπο η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι ένοικοι της οικίας.


Μόνωση ταράτσας ή θερμομόνωση; Τι να επιλέξω;

Οι παραπάνω γραμμές του κειμένου ανέδειξαν την σπουδαία συμβολή της μόνωσης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, ανάμεσα στην μόνωση της ταράτσας και στην θερμομόνωση, δεν γνωρίζετε ποια είναι η καλύτερη λύση απέναντι στην μεταβολή του κλίματος;

Η επιλογή ανάμεσα σε αυτές τις δύο μεθόδους εξαρτάται πάντα από τις ανάγκες της κατοικίας και του ιδιοκτήτη της.

Πιο συγκεκριμένα, μία μονωμένη ταράτσα προστατεύει το σπίτι από τις έντονες καιρικές συνθήκες, την υγρασία και τις διαρροές.

Επίσης, προστατεύει τους ενοίκους του σπιτιού από τις υψηλές και τις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά σε μικρότερο βαθμό από αυτό της θερμομόνωσης.


Η θερμομόνωση αποτελεί μία πιο ολοκληρωμένη λύση καθώς η οικία μονώνεται καλύτερα από το κρύο και τη θερμότητα και εξοικονομούνται χρήματα και ενέργεια μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, διατηρείται πιο αποτελεσματικά σταθερή η εσωτερική θερμοκρασία και αποφεύγονται οι θερμικές γέφυρες.


Συνοψίζοντας, η μόνωση της κατοικίας βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας, προστατεύεται το περιβάλλον και αυξάνεται η αντοχή της στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Εάν επιθυμείτε να συμβάλλετε και εσείς στην καλύτερη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, μπορείτε να απευθυνθείτε στους ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να μονώσετε το σπίτι σας.

Δείτε περισσότερα στο site της εταιρείας Μονώσεις Monotica


Μονώσεις Monotica - Μονώσεις ταρατσών 

Μυριοφύτου 30, Αιγάλεω τ.κ 12242, GR

τηλ. 2102381855




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back