ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η κατολίσθηση, το αποκλεισμένο Δίστρατο και η λύση που αναζητείται

Εικόνα του άρθρου Η κατολίσθηση, το αποκλεισμένο Δίστρατο και η λύση που αναζητείται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2024, 20:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, έχει συμβεί μια κατολίσθηση στην επαρχιακή οδό που οδηγεί στο Δίστρατο. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διακόπηκε, και μόλις τις τελευταίες ημέρες έγινε δυνατή η διέλευση μόνο οχημάτων 4x4.

Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν είναι σε θέση να απαντήσει ακόμα για το πότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία. «Εξαρτάται από τη σταθεροποίηση του φαινομένου» ήταν η απάντηση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, απαντώντας σε επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «ΦΩΣ» Λάμπρου Γεωργόπουλου.

Το συγκεκριμένο σημείο όπου συνέβη η κατολίσθηση, βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς εκεί σημειώνονταν συχνά μικρές διολισθήσεις του εδάφους. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Καχριμάνης, από τις αρχές ΤΟΥ Απριλίου είχε ανατεθεί εργολαβία για «εργασίες διαμόρφωσης και αποκατάστασης φθορών και πρόσβασης επί του επαρχιακού δικτύου στα Άρματα».

Στόχος ήταν να καθαρίζεται ο δρόμος, ώστε να μπορούν να μετακινούνται οι κάτοικοι των Αρμάτων και του Διστράτου.

Παράλληλα είχε ανατεθεί σε τεχνικό σύμβουλο η σύνταξη μελέτης για την αντιμετώπιση του κατολισθητικού φαινομένου.

«Η μελέτη δεν ολοκληρώθηκε ακόμη καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ασταθή εδάφη σε βάθος άνω των 30 μέτρων. Το αν ο νέος δρόμος, στο σημείο της κατολίσθησης, θα γίνει χαμηλότερα ή ψηλότερα από τον σημερινό, δεν θα αποφασιστεί με βάση εμπειρικές εισηγήσεις, αλλά από τις εισηγήσεις γεωλόγων και μηχανικών, σε συνάρτηση βέβαια και με το κόστος των εργασιών» είπε ο κ. Καχριμάνης.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι για την επαρχιακή οδό Κόνιτσα-Δίστρατο- Βασιλίτσα, έχουν διατεθεί αρκετά χρήματα τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, για τον δρόμο αυτόν έχει διατεθεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ.

Κατά τα άλλα υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προσέξει πολύ τα χωριά της Λάκκας Αώου, με διάφορα έργα είτε οδικά είτε συντήρηση και αποκατάσταση εκκλησιών. Ο κ. Καχριμάνης πήγε αρκετά πίσω, όταν ακόμα ήταν νομάρχης Ιωαννίνων, και υλοποιούνταν το πρόγραμμα «Πίνδος». Είπε μάλιστα ότι ο ίδιος ήταν ο εμπνευστής του εν λόγω προγράμματος (το πρόγραμμα προέβλεπε παρεμβάσεις σε ορεινές περιοχές της Πίνδου και τελούσε υπό την αιγίδα του τότε υπουργού Ανάπτυξης και βουλευτή Γρεβενών Χρήστου Φώλια). Μέσω του προγράμματος αυτού, όπως είπε ο περιφερειάρχης, κατασκευάστηκαν ή αναβαθμίστηκαν οι δρόμοι δρόμοι Άρματα-Δίστρατο, Παλιοσέλι-Βρυσοχώρι, Φούρκα-Σαμαρίνα.

Όσο για το ενδεχόμενο κατασκευής μιας νέας πρόσβασης στο Δίστρατο και σύνδεσής του με τη Βωβούσα ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι στο παρελθόν «είχε ξεκινήσει η διαδικασία για τη διαμόρφωση δασικού δρόμου, ωστόσο επειδή τα 2/3 της απόστασης διέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών δεν προχώρησε επειδή δεν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη της».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back