πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κάμαλα Χάρις αποδέχεται και επίσημα το χρίσμα του κόμματος με πολλές υποσχέσεις

Εικόνα του άρθρου Η Κάμαλα Χάρις αποδέχεται και επίσημα το χρίσμα του κόμματος με πολλές υποσχέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2024, 09:50
ΚΟΣΜΟΣ

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αποδέχτηκε επίσημα το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία την Πέμπτη με μια θερμή έκκληση να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να καταπολεμηθεί η τυραννία σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας έντονη αντίθεση με τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ.

«Στον διαρκή αγώνα μεταξύ δημοκρατίας και τυραννίας, ξέρω πού στέκομαι και ξέρω πού ανήκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Χάρις, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι υποκλίνεται στους δικτάτορες.

Την τελευταία, και πιο αναμενόμενη, βραδιά του τετραήμερου συνεδρίου στο Σικάγο, η Χάρις, 59 ετών, υποσχέθηκε να χαράξει έναν «νέο δρόμο προς τα εμπρός», καθώς η ίδια και ο Τραμπ, 78 ετών, εισέρχονται στις τελευταίες 11 εβδομάδες της εκστρατείας που είναι πολύ κοντά.

Η Χάρις αναδείχθηκε υποψήφια των Δημοκρατικών πριν από λίγο περισσότερο από έναν μήνα, όταν σύμμαχοι του προέδρου Τζο Μπάιντεν, 81 ετών, τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την κούρσα.

Ήταν μια δυναμική ομιλία για μια υποψήφια που, κατά τη διάρκεια της σύντομης εκστρατείας της, δεν είχε ακόμη διατυπώσει πολλά από τα οράματά της για τη χώρα και αντιμετώπισε μια ροή προσωπικών επιθέσεων από τον Τραμπ, ο οποίος χλεύασε τη μαύρη και νοτιοασιατική κληρονομιά της και την αποκάλεσε αδύναμη στο εξωτερικό.

Στην ομιλία της ανέπτυξε ορισμένες γενικές αρχές πολιτικής, εξωτερικής και εσωτερικής, αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, τις οποίες θα μπορούσε να ασκήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Μετά από ημέρες διαμαρτυριών από Παλαιστίνιους υποστηρικτές που απογοητεύτηκαν επειδή δεν πήραν θέση ομιλίας στο συνέδριο, η Χάρις έδωσε μια υπόσχεση για την ασφάλεια του Ισραήλ, την επιστροφή των ομήρων από τη Γάζα και τον τερματισμό του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Τώρα είναι η ώρα να γίνει μια συμφωνία για τους ομήρους και μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», είπε υπό επευφημίες. «Και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, θα υπερασπίζομαι πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του και θα διασφαλίζω πάντα ότι το Ισραήλ θα έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζεται τον εαυτό του».

«Αυτό που συνέβη στη Γάζα τους τελευταίους 10 μήνες είναι καταστροφικό. Τόσες πολλές αθώες ζωές χάθηκαν, απελπισμένοι πεινασμένοι άνθρωποι που φεύγουν για ασφάλεια ξανά και ξανά. Η κλίμακα του πόνου είναι σπαρακτική», είπε.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ εργαζόμαστε για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, ώστε το Ισραήλ να είναι ασφαλές, οι όμηροι να απελευθερωθούν, τα δεινά στη Γάζα να τελειώσουν και ο παλαιστινιακός λαός να μπορέσει να πραγματοποιήσει το δικαίωμά του στην αξιοπρέπεια, την ασφάλεια, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση».

Σε μερικές από τις πιο ισχυρές δηλώσεις της για την εξωτερική πολιτική μέχρι σήμερα, η Χάρις δήλωσε ότι θα αναλάβει οποιαδήποτε δράση είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ΗΠΑ έναντι του Ιράν και ότι δεν θα χαριεντίζεται με τυράννους και δικτάτορες. Υποσχέθηκε να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3