Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εκλογές, δημοψήφισμα για τον Τραμπ

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Εκλογές, δημοψήφισμα για τον Τραμπ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2018, 22:03
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο και οι εκλογές αυτές παίρνουν μορφή δημοψηφίσματος για τον Ντόναλντ Τραμπ δύο χρόνια μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, σε μια βαθιά διαιρεμένη χώρα.

Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν στην ανατολική ακτή στις 06:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) και μία ώρα αργότερα υποδέχονταν τους ψηφοφόρους τα εκλογικά τμήματα στις μισές αμερικανικές Πολιτείες. Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν τους ψηφοφόρους να σχηματίζουν ουρές έξω από μερικά εκλογικά τμήματα.

Οι υποψήφιοι διεκδικούν τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο αυτών της Γερουσίας, καθώς και θέσεις κυβερνητών σε μια τριανταριά Πολιτείες, από τη Φλόριντα μέχρι την Αλάσκα.

Δύο χρόνια μετά τη βραδιά της 8ης Νοεμβρίου 2016 που προς γενική κατάπληξη έστειλε τον δισεκατομμυριούχο της Νέας Υόρκης στον Λευκό Οίκο, οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να πάρουν πολιτική εκδίκηση, τουλάχιστον εν μέρει, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αν και το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ δεν υπάρχει σε κανένα ψηφοδέλτιο, θα βρίσκεται στο μυαλό όλων, τόσο των ενθουσιωδών οπαδών του όσο και των σφοδρών επικριτών του.

Ο εβδομηντάχρονος πρόεδρος έκανε προεκλογική εκστρατεία μέχρι την τελευταία στιγμή, πηγαίνοντας από τη μια συγκέντρωση στην άλλη με το σύνθημά του, «Make America Great Again».

«Η ασφάλεια και η ευημερία διακυβεύονται σ' αυτές τις εκλογές!», τόνισε αργά χθες το βράδυ στην τελευταία συγκέντρωσή του στο Κέιπ-Ζιραρντό, στο Μισούρι, όπου τον συνόδευε η κόρη του, η Ιβάνκα.

«Κάτι γίνεται και αυτό μου θυμίζει την ατμόσφαιρα πριν από δύο χρόνια», είπε φορώντας τη διάσημη κόκκινη γραβάτα του.

 

Οι δημοσκοπήσεις ευνοούν τους Δημοκρατικούς

Οι Δημοκρατικοί είναι φαβορί στις δημοσκοπήσεις για να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Όμως η αβεβαιότητα είναι πραγματική. Και οι δημοσκοπήσεις τους φέρουν στήθος με στήθος σε μια εικοσαριά περιφέρειες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο νικητής, προειδοποιούν οι δημοσκόποι, επιφυλακτικοί μετά την «έκπληξη» Τραμπ το 2016.

Ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκαλούν αυτές οι εκλογές είναι το γεγονός ότι περισσότερα από 30 εκατομμύρια ψηφοδέλτια είχαν ήδη κατατεθεί χθες Δευτέρα στις Πολιτείες που επιτρέπουν την πρόωρη ψηφοφορία, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αριθμός αυτός είναι σαφώς μεγαλύτερος από τους περίπου 22 εκατομμύρια ψηφοφόρους που είχαν ήδη ψηφίσει πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας στις αντίστοιχες εκλογές του 2014.

Οι ενδιάμεσες εκλογές είναι παραδοσιακά μη ευνοϊκές για τον εν ενεργεία πρόεδρο. Δύο χρόνια μετά την έλευση του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, οι Δημοκρατικοί είχαν υποστεί ηχηρή ήττα, πληρώνοντας κυρίως τις συγκρούσεις γύρω από τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

Όμως η απώλεια της Βουλής, παρά τους εξαιρετικούς αριθμούς της αμερικανικής οικονομίας, θα ήταν μια προσωπική ήττα για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς έχει μετατρέψει αυτό το εκλογικό ραντεβού σε τεστ της δημοτικότητάς του.

 

«Εισβολή» μεταναστών

Ο μεγιστάνας των ακινήτων, ο οποίος είχε αρχίσει την προεδρική εκστρατεία του χαρακτηρίζοντας «βιαστές» τους Μεξικανούς μετανάστες, επέλεξε και πάλι φέτος ένα μήνυμα σχετικά με τη μετανάστευση το οποίο προκαλεί άγχος.

«Είναι μια εισβολή», επαναλαμβάνει εδώ και εβδομάδες αναφορικά με πρόσφυγες από την κεντρική Αμερική που διασχίζουν αυτή τη στιγμή ομαδικά το Μεξικό με κατεύθυνση τα αμερικανικά σύνορα.

Οι Δημοκρατικοί επικέντρωσαν την εκστρατεία τους στην υπεράσπιση του συστήματος υγείας. Όμως στοιχηματίζουν επίσης στην απόρριψη του Ντόναλντ Τραμπ από τους ψηφοφόρους. Πολλοί είναι αυτοί που τον χαρακτηρίζουν ανοικτά ψεύτη και καταλύτη των πρόσφατων επεισοδίων ρατσιστικής και αντισημιτικής βίας.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το SSRS για το CNN, ο Τραμπ έχει λόγους να ανησυχεί για την ψήφο των γυναικών, καθώς το 62% των γυναικών ψηφοφόρων υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς.

Μοιάζοντας να προοιωνίζεται μια ήττα του στη Βουλή, ο αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει εδώ και μερικές ημέρες πως έχει επικεντρωθεί κυρίως στη Γερουσία.

Το εκλογικό χαρτί στη Γερουσία είναι φέτος υπέρ των Ρεπουμπλικανών: η ανανέωση κατά ένα τρίτο αφορά φέτος Πολιτείες που θεωρούνται συντηρητικές.

Από τις 35 έδρες που διακυβεύονται, οι απερχόμενοι γερουσιαστές που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι Δημοκρατικοί που εκλέγονται στη Βόρεια Ντακότα, την Ιντιάνα, τη Μοντάνα και το Μισούρι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί συνεπώς να βρεθούν στις 3 Ιανουαρίου 2019 με ένα διχασμένο 116ο Κογκρέσο. Αυτό θα μπορούσε να παραλύσει το πρόγραμμα του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τις επόμενες εκλογές του 2020.

Την παραμονή της ψηφοφορίας, οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν τους Αμερικανούς εναντίον ξένων παικτών, «ιδιαίτερα της Ρωσίας», οι οποίοι συνεχίζουν να προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Και το Facebook ανακοίνωσε πως μπλόκαρε περίπου 30 λογαριασμούς, καθώς και 85 λογαριασμούς στο δίκτυο Instagram που του ανήκει. Οι εν λόγω λογαριασμοί μπορεί να συνδέονταν με ξένες οντότητες και να χρησίμευαν για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back