ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η Ίτσα του Σάσμα…» στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Εικόνα του άρθρου «Η Ίτσα του Σάσμα…» στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2024, 11:49
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παράσταση μουσικού θεάτρου «Η Ίτσα του Σάσμα ή Ο ανάποδος χορός» ανεβαίνει στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων, στη Θεσπρωτία, στις 19 και 20 Ιουλίου, στις 19:30, στο πλαίσιο του θεσμού του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος εμπνέεται από έναν λαϊκό θρύλο της Ηπείρου για να συνθέσει ένα δημοτικοφανές κείμενο στα πρότυπα των Παραλογών, σε έμμετρο στίχο και ηπειρώτικο γλωσσικό ιδίωμα.

Μια ομάδα ηθοποιών-μουσικών ερμηνεύουν άλλοτε ως Αφηγητές κι άλλοτε ως Δρώντες Χαρακτήρες, ενώ ταυτόχρονα τραγουδούν πρωτότυπες συνθέσεις σε δρόμους πολυφωνικού ηπειρώτικου από τη Βασούλα Δελλή και τη Ναταλία Λαμπαδάκη, μέλη του φωνητικού σχήματος «Πλειάδες».

Σε σχετικό σημείωμα αναφέρεται: Η γριά Ίτσα είχε ιδιαίτερο ρόλο στην κοινότητα του χωριού Αετομηλίτσα της Κόνιτσας. Είχε χαρακτηριστικά καλής μαγίστρας, σκορπίζοντας γύρω της ανακούφιση ανάμεικτη με φόβο. Τον Ιούλιο του 1974, όταν κηρύχτηκε γενική επιστράτευση, μάζεψε τα κορίτσια στην εκκλησία του Αϊ-Νικόλα για την επιτέλεση ενός αρχέγονου, αποτρεπτικού χορού. Ενός ανάποδου χορού, αντίθετου με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, με τα πρόσωπα να κοιτούν όχι προς το κέντρο του κύκλου, αλλά προς τα έξω. Χορεύοντας επαναλάμβαναν ρυθμικά τα λόγια: «Δεν είναι τίποτα, καλέ, δεν είναι τίποτα. Οι εχθροί στη θάλασσα και τα παιδιά στο σπίτι».

Ερμηνεύουν: Ελένη Στεργίου, Ελένη Βλάχου, Δήμητρα Βήττα, Θεοδοσία Σαββάκη, Ιωάννα Λέκκα. Στον ρόλο της γριάς Ίτσας ο Γιάννης Μαστρογιάννης. Μουσικός επί σκηνής: Κωνσταντίνος Μάρκελλος.

Ο κ. Μάρκελλος, σε σημείωμά του, ευχαριστεί τον καθηγητή Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Βασίλη Νιτσιάκο «ο οποίος μας εμπιστεύτηκε τα προσωπικά του βιώματα, όπως τα κατέγραψε στο πρόσφατα εκδοθέν εξαιρετικό βιβλίο του ‘Και το σώμα θυμάται’».

Η παράσταση προσφέρεται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού.

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης. Πληροφορίες και προκράτηση θέσης στην ιστοσελίδα: www.allofgreeceoneculture.gr.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3